Bursa, care ieri a inchis pe minus, a continuat si astazi la New York tendinta descrescatoare, Dow Jones-ul perzind 0.66%, S&P500 - 0.48% si indicele Nasdaq - 0.58%.

Dupa inchiderea sedintei regulare la 11.00 (ora Romaniei), in sfertul de ora in care contractele Futures pe indici au continuat sa functioneze, pietele s-au refacut un pic. Pierderea in acest moment pe Futures-uri este putin mai mica, dar oricum tot indicii sunt negativi.

Evenimentul cel mai important al zilei a fost publicarea stocurilor de petrol. Stocurile de petrol nerafinat au scazut drastic cu peste 2.5 milioane de barili, in schimb au crescut spectaculos stocurile de benzina, de produse distilate.

Au crescut peste asteptari, ceea ce a facut ca petrolul CRUDE la New York sa atinga un minim al perioadei recente, inchizind la 66,17 dolari barilul, iar BRENT-ul londonez a inchis la 66.66 dolari barilul.

De asemenea, gazul natural a atins si el un minim al ultimelor trei luni la 5.71 mia de metri cubi.

In continuare singura actiune care a inchis pe un trend pozitiv a fost General Motors datorita faptul ca sindicatele continua sa se pastreze foarte consecvente in a nu declansa nici un fel de actiune de protest.

In schimb actiunile de tehnologie Intel, Cisco, Oracle, au continuat sa scada. Nu spectaculos, dar discret.

Foarte important este si faptul ca ieri Banca Centrala a Angliei a lasat dobinda neschimbata, ceea ce a dus la o devalorizare a sterlinei care a atins 1.8748 cotra dolarului si, de asemenea, la o revalorizare a dolarului contra tuturor monedelor europene, euro inchizind la 1.2736 (a atins si 1.2699 in timpul sedintei). Dolarul contra francului elvetian a inchis la 1.2427.

Drept urmare, tensiunea inflationista se mentine in SUA. De asemenea, pare putin probabil ca Banca Centrala Europeana sa mareasca dobinzile. Acest lucru, pe termen mediu si lung, pana la sfirsitul anului, coroborat cu o eventuala marire a dobanzii in SUA, va duce inevitabil la reaprecierea dolarului catre 1,2300-1,2400.

Un suport foarte important care, daca va fi rupt, va duce chiar la 1 euro la 1,18 dolari.

Ramane sa vedem statisticile de maine, destul de importante, care vor concluziona daca am avut o saptamana de scadere la New York sau nu. Pana acum, saptamana este in net recul.