Unii suporta costurile aderarii, ceilalti isi trag privilegii. N-am auzit ca ecourile Dosariadei de la Bucuresti sa fi razbatut pana prin birourile comisarilor de la Bruxelles.

Am aflat, in schimb, din sursa sigura, ca acolo a ajuns instantaneu vestea adoptarii de Comisia Juridica din Camera a proiectului initiat de Dan Voiculescu, potrivit caruia procurorul general si seful DNA vor fi numiti si revocati de CSM.

Se pare ca, daca te departezi de Bucuresti, imaginea asupra realitatii se schimba. Si ca mai important este ce se intampla in dosul usilor capitonate din Casa Poporului. Ei bine, judecand asa, vestile sunt proaste: in marele palat, romanilor li se pregateste o mare porcarie.

O majoritate constituita din PSD, PC, UDMR si PRM s-a apucat sa faca praf proiectele initiate de Ministerul Justitiei in vederea aderarii la Uniunea Europeana.

Veti spune ca, poate, juristii onorabilelor partide conduse de nu mai putin onorabilii Mircea Geoana, Dan Voiculescu, Marko Bela si Corneliu Vadim Tudor isi aduc contributia lor de experti la imbunatatirea unor propuneri de acte normative. Ca isi pun stiinta lor in sprijinul interesului public. As!

La ce va ganditi prima oara cand auziti ca Dan Voiculescu si sprijinitorii lui nu mai pot dormi stiind ca Monica Macovei si nu CSM il numeste, de pilda, pe seful DNA? ...Ati ghicit! Tot in acest timp, proiectul legii Agentiei Nationale de Integritate, cerut de Uniunea Europeana, este masacrat cu entuziasm de deputatii juristi.

Agentia ar trebui sa cerceteze modul in care demnitarii de ieri si de azi si-au dobandit averile. Dar majoritarii din Comisia juridica nu sunt de acord. Ei nu vor ca Agentia sa-i controleze si pe fostii demnitari, ci numai pe cei aflati in functii de aici inainte. Cei din trecut sa ramana cu ce-au adunat!

Nu vor nici ca Agentia sa controleze modul in care anumiti demnitari si-au dobandit averi imposibil de acumulat din salarii. Chiar si sesizarea Agentiei li se pare prea la indemana oricarui nechemat. De ce sa o poata sesiza orice cetatean? Nu, sa o sesizeze numai cine are dovezi.

Asa ca, oameni buni, inainte de a va decide sa dati in vileag un demnitar a carui avere devine sfidatoare, transformati-va mai intai in detectivi! Problema este ca nu va veti putea pastra anonimatul, intrucat deputatii juristi vor ca demnitarii sa stie cine le-a facut sesizari. Pentru ce, daca toti se jura ca sunt curati ca lacrima?

Ca sa-i supuna la presiuni pe autorii sesizarilor? In fine, celor din patrulaterul PSD-PC-UDMR-PRM nu le place nici ca Agentia sa fie sub controlul societatii civile. Sa fie sub controlul nostru, al parlamentului, ca doar aici le negociem si le albim pe toate!

O intreaga natiune asteapta ca aderarea sa impuna, mai presus de orice, un set de bune practici in politica si administratie. Multi sunt gata sa accepte, pentru o vreme, unele sacrificii economice, gandindu-se ca, in viitor, mai buna guvernare va atrage mai multe investitii, care vor genera mai multa bunastare.

La urma urmelor, cam tot ce i s-a intamplat bun Romaniei in ultimii ani a venit de la Bruxelles - si legile justitiei, si regulile concurentei, si noile declaratii de avere, si transparenta, si anti-coruptia.

Ce fac in acest timp reprezentantii poporului? Considerand, probabil, ca decizia aderarii este deja luata, s-au unit sa le traga o cacealma functionarilor cu chip de ceara de la Bruxelles si sa-si protejeze pe mai departe privilegiile.

Au grija sa se puna la adapost - ei, familiile si clientii lor - in timp ce costurile aderarii vor fi suportate de toti ceilalti, fraierii care n-au avut sansa de a se strecura in Casa Poporului. Ei bine, asta chiar ca e o mare porcarie, impotriva careia merita sa luptam, cu toate mijloacele posibile!