Cererea de masini, apartamente si bunuri de larg consum din Europa de Sud-Est si din tarile membre ale Comunitatii Statelor Independente (CSI) este speculata la maxim de bancile internationale. Un studiu realizat de Raiffeisen International (RZB) si Raiffeisen Centrobank arata ca anul trecut, piata bancara din regiune a crescut cu 31,3%.

Romania a contribuit la aceasta crestere, piata bancara inregistrand un avans de 54%. Desi bancile mai au o paine buna de mancat in Europa de Sud-Est, activitatea bancara se va accentua ametitor in tari precum Rusia, Ucraina sau Belarus.

Dupa ce in 2004 piata bancara din regiune a crescut cu 15%, anul trecut, avansul industriei bancare a urcat la 31,3%, respectiv 645 miliarde de euro. Pe langa Europa Centrala si de Est, studiul acopera si Comunitatea Statelor Independente. Cele mai mari cresteri de piata au fost inregistrate in Ucraina (91%), Belarus (63%), Romania (54%) si in Rusia, cea mai mare piata bancara din regiune (51%). Ungaria a avut cea mai mica crestere, de doar 15%.

Analistii RZB si Raiffeisen Centrobank spun ca pana in 2009 volumul pietei se va dubla de la 846 miliarde euro in prezent la peste 1.700 miliarde euro. Pana in 2014, analistii se asteapta la un volum total al pietei de aproximativ 3.700 miliarde euro, corespunzator unei rate de crestere anuale medii de aproximativ 18%.

Modelul de previziune se bazeaza pe relatia dintre PIB-ul pe locuitor si gradul de intermediere financiara, masurat ca procent al activelor bancare in total PIB.

In 2008, piata bancara din Europa Centrala va fi depasita de cea din CSI

Potrivit estimarilor analistilor, piata bancara a statelor membre ale Uniunii Europene va ramane in urma celei din Comunitatea Statelor Independente. Pana in 2010 se estimeaza o crestere anuala medie de 25% pentru CSI comparativ cu 16% anual pentru Europa de Sud-Est si 15% pentru Europa Centrala.

Studiul estimeaza pe parcursul anului 2008, totalul activelor bancare pentru CSI il va depasi pe cel din Europa Centrala pe parcursul anului 2008.

In Ucraina, creditele acordate persoanelor fizice au crescut in 2005 cu 175%, in Rusia cu 111% si in Belarus cu 97% (in euro). Aceste procente reflecta potentialul mare a pietelor bancare din tarile din fosta Uniune Sovietica.

Studiul arata ca si in cazul depozitelor la banci, trendul este ascendent, in special in randul tarilor din CSI. Clientii bancilor din Europa Centrala si de Est. In Ucraina, depozitele persoanelor fizice au crescut cu 113%, in Belarus cu 64% si in Rusia cu 52% anual, in euro. In Europa Centrala si de Sud-Est ratele de crestere sunt considerabil mai mici, exceptie facand Serbia.

Aceasta se datoreaza faptului ca pe pietele dezvoltate clientii aleg alte alternative de economisire decat depozitele si anume fondurile de investitii. In multe tari, volumele fondurilor de investitii au crescut semnificativ.

Topul bancilor internationale din regiune

Cea mai mare banca occidentala din Europa Centrala si de Est este UniCredit, care detine actie de peste 72,4 miliarde euro. Grupul italian este urmat in clasament de banca austriaca Erste (48,7 miliarde euro) si Raiffeisen International (41,7 miliarde euro). Daca includem si bancile locale, banca ruseasca Sberbank este liderul regiunii cu active totale de 73,8 miliarde. Industria bancara austriaca continua sa fie bine reprezentata.

“Patru din banci (Erste, Raiffeisen International, Hypo-Alpe-Adria and ?VAG) sunt intre primele 16 din cele mai mari grupuri bancare, si cea de-a cincea, banca Austria-Creditanstalt joaca un rol decisiv in directionarea acestui segment regional impreuna cu UniCredit grup”, se arata in raportul RZB.

In functie de numarul sucursalelor detinute in regiune, Raiffeisen International este pe primul loc, cu 2629 de unitati. La acest capitol, UniCredit se claseaza pe locul doi cu 2.373 unitati, iar Erste Bank se situeaza pe pozitia trei cu 1.668 de sucursale.

In Romania, piata bancara este dominata de austriecii de la Erste Bank, care prin achizitionarea Bancii Comerciale Romane a ajuns la o cota de piata de 25,6%. BCR-Erste are active de peste noua miliarde euro. Pe locul secund se claseaza BRD - Groupe Societe Generale, care detine active a caror valoare depaseste cinci miliarde de euro.

Pentru locul trei in piata, batalia se duce intre Unicredit si Raiffeisen. HVB Tiriac Bank si Unicredit Romania, membre al Unicredit Grup, au inceput procesul de fuziune, iar oficialii Unicredit sustin ca noua banca va ocupa locul trei in sistemul bancar romanesc. Dupa primele sase luni ale acestui an, cele doua banci aveau impreuna active de 3,3 miliarde euro.

De cealalta parte, Raiffeisen a inregistrat in primul semestru al acestui an active totale de 3,2 miliarde euro. Steven van Groningen, Presedinte&CEO Raiffeisen Bank este rezervat fata de declaratiile concurentei, declarand recent pentru HotNews.ro ca mai important este rezultatul final decat declaratiile anterioare.

Potrivit oficialilor Unicredit Romania, fuziunea cu HVB Tiriac Bank se va finaliza la jumatatea anului viitor.