O scrisoare pierduta in "Le Monde"

de Ioana Speteanu, Senior Editor     EurActiv.ro, HotNews.ro
Sâmbătă, 16 septembrie 2006, 0:00


Tariceanu si Basescu - 'adrisantii' ingrijorarilor de la Bruxelles, in versiunea Le Monde

Oficialii europeni asista cu "ingrijorare" la "escaladarea instabilitatii politice" din Romania, relateaza publicatia Le Monde. Corespondentul la Bucuresti al cotidianului invoca drept motiv al unei scrisori de ingrijorare de la Bruxelles evenimente ulterioare acesteia; scrisoarea se refera, de fapt, la respingerea proiectului de lege privind controlul averilor.

Cu doar cateva zile inainte de verdictul Comisiei Europene privind aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007, cotidianul francez Le Monde publica, in numarul sau din 16 septembrie, un articol despre o posibila criza politica la Bucuresti.

Sub titlul "Tensiunile politice de la Bucuresti ingrijoreaza Bruxelles-ul", opinia publica franceza afla ca diferendele de opinie dintre seful statului roman si seful guvernului de la Bucuresti se adancesc, lasand sa se intrevada izbuncnirea unei "crize politice".

Cei doi oameni politici au pozitii diferite si ireconciliabile privind temele fierbinti aflate in dezbaterea societatii romanesti. Lupta impotriva coruptiei si necesitatea prezentei trupelor romanesti in Irak sunt vazute diferit la Palatul Cotroceni, fata de palatul Victoria. Iar victimele bataliei surde dintre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Tariceanu nu au intarziat sa apara.

Acestea sunt Eugen Badalan, Seful Statului Major General al Armatei, un apropiat al "presedintelui pro-american Basescu", dupa cum titreaza Le Monde si ministrul liberal al Apararii, Teodor Atanasiu.

Cotidianul francez afirma ca oficialii europeni sunt ingrijorati "de aceasta noua escaladare" a conflictului dintre Palate si citeaza, in acest sens, scrisoarea comisarilor pentru Justitie si pentru Extindere, Franco Frattini si Olli Rehn, trimisa recent autoritatilor de la Bucuresti.

Pasajul care ar demonstra, potrivit Le Monde, ingrijorarea Bruxelles-ului fata de"noua escaladare" a conflictului Basescu-Tariceanu, suna astfel : "Recentele evolutii ne dau serioase motive de ingrijorare privind implicarea tuturor actorilor politici din Romania in a combate in mod efectiv, sustinut si ireversibil coruptia la nivel inalt".

El ar putea fi acceptat ca pozitie publica a celor doi comisari fata de conflictul de la Bucuresti intr-o singura imprejurare: aceea ca scrisoarea sa fi fost trimisa dupa demararea anchetarii generalului Badalan si suspendarea ministrului Atanasiu.

Scrisoarea a fost insa primita de oficialii romani pe data de 8 septembrie, in acceasi zi in care Parchetul anunta inceperea urmaririi generalului Badalan pentru abuz in serviciu si cu patru zile inainte de suspendarea din functie a ministrului Apararii.

Asadar, citatul care sustine titlul articolului din Le Monde este scos din context.

El exista, este real, dar contextul original este cu totul altul si se refera nu la conflictul dintre Palate, ci la dezamagirea comisarilor europeni fata de modificarile aduse de parlamentari proiectului de lege privind Agentia Nationala de Integritate, proiect care este considerat un regres in ceea ce priveste controlul eficient al averilor demnitarilor.

Un subiect care a trecut, inexplicabil, in plan secund, cu toate ca acesta ramane primul motiv de ingrijorare - si pentru oficialii europeni, si pentru opinia publica romaneasca.

 • Articolul original in Le Monde: Les tensions politiques a Bucarest inquietent Bruxelles - (16 sept)
  Scrisoarea comisarilor Frattini si Rehn a fost trimisa in urma cu mai mult de o saptamana vicepremierului Marko Bella (UDMR) si senatorului Dan Voiculescu (PC), indarjiti oponenti ai legii controlului averilor.

 • Scrisoarea comisarilor: Frattini si Rehn - "ingrijorati" si "dezamagiti"


 • Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


  115 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
   Mirel Bran (Duminică, 17 septembrie 2006, 8:39)

   Marianne [anonim]

   Prin toate articolele pe care le scrie acest Mirel Bran, in Le Monde, nu face decat sa contribuie la o imagine negativa a Romaniei in Franta. Faptul ca a scos din context elemente dintr-o scrisoare ca sa arunce, din nou, o pata pe imaginea Romaniei, chiar inainte de confirmarea aderarii, nu trebuie sa mire pe nimeni. Daca cineva ar lua si ar citi toate articolele publicate de acest "ziarist", care pare a fi de origine romana, in ziarul francez cu cel mai mare tiraj, ar intelege cel putin unul din motivele pentru care imaginea Romaniei in Franta are de suferit. Oare cei care conduc ziarul Le Monde stiu ca acest personaj este tendentios si subiectiv, in defavoarea Romaniei ?
  • 0 (0 voturi)    
   Basescu "pro-americanul" l-a nedreptatit pe "bolovanul" Atanasiu... sa fim seriosi (Duminică, 17 septembrie 2006, 11:38)

   Mirel Stan [anonim]

   Scrisoarea despre care scrie Le Monde se refera strict la Agentia de integritate, nu are absolut nicio legatura, dar niciuna cu conflictul dintre cele doua palate, nici cu armata, biserica sau scoala sau alte institutii!
   Scrisoare i-a fost adresata lui Marko Bela, care se opune agentiei de integritate, nu lui basescu sau tariceanu. A fost scrisa cu multa vreme inainte ca basescu "pro-americanu" sa se napustreasca asupra bolovanosului ministru al apararii. Incredibil cum Le Monde transforma un subiect care are legatura exclusiv cu UDMR si Agentia de Integritate intr-unul care vorbeste de "pro-americanismul" lui Basescu si nefericita victima liberala Atanasiu. Asta da performanta. Traiasca presa occidentala... si Francofonia!!!!
  • 0 (0 voturi)    
   asa e vazuta Romania din Franta (Duminică, 17 septembrie 2006, 13:37)

   ddd [anonim]

   francezii sunt oarecum contrariati de faptul ca Romania sustine orbeste SUA in politica sa internationala, in timp ce face eforturi economice de integrare in UE. Privita si mai de aproape, tara noastra trebuie sa li se para de-a dreptul ilara: organizam cu mare tam-tam un sommet al francofoniei (ca veni vorba, oare cati vorbitori de franceza mai sunt in Romania?) dar pe de alta parte la nivel politic il sustinem pe Bush mai abitir decat americanii insasi. Daca noi de abia acum incepem timid sa ne punem problema ce naiba cautam in Irak, in Franta si toata lumea vest-europeana se vorbeste in termeni ca : "ocupatia din Irak", "invazia din Irak" si tot asa. Pozitionarea noastra pe axa Londra-Washington ascunde mult amatorism si bezmeticeala politica.

   Revenind la articolul din Le Monde este sau nu adevarat ca lupta dintre cele doua tabere, Basescu+PD si restul clasei poltice, poate pune sub semnul intrebarii in ce masura se duce o lupta efectiva impotriva coruptiei la nivel inalt? Are asta vreo legatura cu faptul ca dezbaterea publica privind ANI a disparut de pe ecranele televizoarelor? Normal, inghitim zilnic o portie de circ a la Traian Basescu iar subiectele "fierbiti" precum ANI si combaterea coruptiei, dispar ca prin minune.
  • 0 (0 voturi)    
   en general (Duminică, 17 septembrie 2006, 14:06)

   marius [anonim]

   Bon , pour ceux qui comprendrait pas le franchouillard dommage ... pour les autres :
   1. arretez de manger dans la main des ricains
   2. reconnaissez les tziganes comme citoyens roumains
   3. arretez de vous prendre pour les meilleurs vous en etes sloin .....
  • 0 (0 voturi)    
   @3 (Duminică, 17 septembrie 2006, 15:01)

   Vasile Teodorovici [anonim]

   Norocul francezilor a fost poate ca americanii si altii nu si-au pus intrebarea in 1944 "ce naiba cautam in Franta?.
  • 0 (0 voturi)    
   @5 (Duminică, 17 septembrie 2006, 16:16)

   ddd [anonim]

   Momentul 44 si mai ales planul Marshal, poate la asta te referi, nu a fost facut dezinteresat, din pur altruism pentru Europa de Vest. Amenintarea URSS a determinat SUA sa ia masuri pentru redresarea a ceea ce se putea salva din Europa dupa al 2lea razb mondial, ca sa nu cada in pericolul comunismului. A fost un razboi "rece", surd si sunt multe de spus pe tema asta.
   Dar chiar si daca ar fi fost un gest altruist, asta nu scuza politica actuala a SUA (invadare a unui stat pentru ca exista un posibil pericol al unor arme de distrugere in masa, o facatura a lui Bush&co sa puna mana pe puturile de petrol irakiene, nicidecum sa aduca pacea si democratia, bla bla). Si noi romanii, manati de principiul "sa ... de la licuriciul cel mare", ne-am trimis soldatii sa le apere alora puturile. Barem daca scoteam vreaun avantaj economic din asta, sa ne trimitem firmele de constructii la "reconstructia Irakului" s.a. De aia spun ca e mare amatorism in politica noastra internationala.Nu prea stim unde ne situam si ce-i mana pe "aliatii" nostri in razboaie.
   hai ca am kef de scris azi, nu gluma. ma combati, Vasile Teodorovici ?
  • 0 (0 voturi)    
   Mirel francezul (Duminică, 17 septembrie 2006, 16:40)

   alfa [anonim]

   Francezii au multe calitati, pacat ca le lipseste bun simtul. Se vede ca suntem frati. Mirele maica, ce-ti veni?
  • 0 (0 voturi)    
   Birel Mran (Duminică, 17 septembrie 2006, 17:16)

   mec [anonim]

   Cam tot ce scrie acest ipochimen in Le Monde e la fel.Nu conteaza rigoarea sau adevarul (vezi extrapolarea cu totul farfelue din articolul in cauza), si nici macar echilibrul. Ai zice ca singurul lucru la care se gindeste cind isi compune articolasele e cum s-o intoarca mai fin din condei ca sa rida de prostia inapoiatilor si pro-americanilor astora de romani (in frunte cu Basescu, evident) - antiamericanismul avind mare trecere in Franta si facind parte din vulgata bunului francez.Iar gazetarasul nostru, servil, se conformeaza. Bravo,Mirica mama!
  • 0 (0 voturi)    
   mirel bran - le monde (Duminică, 17 septembrie 2006, 19:13)

   jo savin [anonim]

   In textul Dv. apare Mirel Bran drept corespondentul ziarului " Le Monde " ceace s-ar putea intelege ,mai ales cum prezentati Dv. cà ar fi un text al redactiei si deci o exprimare a unei opinii a ziarului. Gresit : textul poartà semnàtura Mirel Brand dar in titlu este fàcutà mentiunea " corespondent " si nu ca altà datà - asa cum este normal " de la corespondentul nostru la Bucuresti " ,mentiune care angaja ziarul ca fiind un text insusit . In virtutea dreptului de expresie oricine poate trimite texte ,bine inteles fàrà o obligatie din partea redactiei .Cà MB realizeazà poate un mic venit ,nimic contra dar de a-i face o aureolà pe niste texte pe care cititorul le are in presa centralà din Bucuresti este gresit .Stiti poate la ce publicatie romaneascà putem gàsi semnàtura lui Mirel Bran ?!
  • 0 (0 voturi)    
   Aticol " Le Monde " (Duminică, 17 septembrie 2006, 19:26)

   Alexandru [anonim]

   Franta,datorata influentei culturii sale si a modului in care ne-a sustinut in imprejurari determinante pentru intemeierea si unificarea statului nostru, a fost considerata de generatiile care au castigat independenta tarii noastre si au faurit apoi Romania mare,ca fiindu-ne o sora mai mare si, in acele vremi am fost filo-francezi.
   A urmat o noua perioada, premergatoare celui de al doilea razboi mondial, in care am "ales" mai intii filo-germanitatea, dupa care din nou am "ales" devenind filo-rusi.
   Ne-am bucurat apoi aproape o jumatate de veac de marile cuceriri ale Uniunii Sovietice,si adoptind cu "entuziasm" marile principii ale Revolutiei din Octombrie. am distrus economia tarii si, mai grav ne-am maturat tara de lestul celor care gandeau,muncind sa-i lichidam in inchisori sau obligindu-i fie sa-si plece capul fie sa si-l exporte.
   Coruptia morala devenita conditie de existenta, a proliferat, si a devenit mod de a fi. Comunismul in buna masura s-a dus, dar coruptia a ramas si ii merge struna. Ea ne stapineste intern si ne reprezinte extern. Este clar ca Dl. M.Bran are multi prieteni,intre care noi nu ne numaram, .
   Dar tot atita de evident este ca-i dam apa la moara.
   Asatzi, pentru a fi filo-roman trebue mai intii si intii sa fii anti-coruptie fara sa astepti sa-ti atraga atentia altii asupra faptului ca un popor care are furtul si mita drept deviza este un popor de hoti care isi terfeleste mandria nationala in interesul inavutirii personale.
   Decat filo-american, dupa ce s-a lepadat de filo-comunism, n-ar fi mai bine ca presedintele nostru sa fie doar filo-roman ? Si odata cu el, intreaga noastra clasa politica si toti noii imbogatiti care o finanteaza.
   Iar Dvstra, tineri ziaristi -nu stiu virsta semnaturii "Mirel Bran"- care numai acasa va puteti cu adevarat practica meseria, n-ar fi mai firesc sa profitati de sansa unica pe care o aveti de a va dedica talentul tarii decat de a-l pune indemana unui oarecare partid....UDMR?
  • 0 (0 voturi)    
   Despre Franta (Duminică, 17 septembrie 2006, 20:19)

   Marius [anonim]

   Franta e o tara frumoasa, cu multe monumente in ea, cu munti inalti, ape repezi, campii manoase si podgorii exceptionale.
   Are un singur mare defect: e locuita.
  • 0 (0 voturi)    
   @6 (Duminică, 17 septembrie 2006, 21:41)

   Vasile Teodorovici [anonim]

   1944, adica razboi, cand cu bataliile de pe plajele Normandiei, evenimente cunoscute sub numele de "eliberarea Frantei"
  • 0 (0 voturi)    
   Idee (Luni, 18 septembrie 2006, 15:08)

   Adrian [anonim]

   Draga Marianne, imaginea negativa a Romaniei nu e produsa de articole ci de oameni. Romani care merg la furat, prostituate, clanurile de tigani proveniti de la noi, etc, astea distrug imaginea Romaniei.
   Mai putem adauga un presedinte filo-american, care a transformat tara intr-un sclav al lui Bush.
  • 0 (0 voturi)    
   E o problema de profesionalism... sau, mai degraba, de absenta lui (Luni, 18 septembrie 2006, 16:08)

   Stan [anonim]

   Aici nu-i o probelema de imaginea Romaniei. Fiecare e liber sa scrie cum vrea si a ataca pe cine va ca strica imaginea rRomaniei daca scrie intr-un ziar serios, occidental, despre problemele romanesti mi se pare securistic. Problema e a profesionalismului. Or este evident ca Mirel Bran a dat-o rau in bara... e dezinformare, probabil chiar manipulare. Caci nu se poate sa pleci de la o scrisoare a celor doi comisari care se refera la Agentia de integritate, la modul in care Marko bela a pus piedici ANI si la nimic altceva si sa extrapolezi unor evenimente ce i-au urmat, sa o transformi in ceea ce nu e, ca, vezi doamne, Frattini si rehn sunt ingrijorati ca nu se inteleg palatepe privind pozitia pro-americana a presedintelui , sefia armatei sau trupele din irak. Este lipsit total de profesionalism.
  • 0 (0 voturi)    
   reactie (Luni, 18 septembrie 2006, 17:28)

   sorin [anonim]

   Ghinion pe Mirel! Ati fost pe faza, altfel nu aflam cu ce se ocupa si credeam ca a ajuns la Le Monde pentru ca este profi. El de fapt este altfel, dar eu raman un domn. Apropo, Le Monde din asta face tiraje, din demonizarea unor tari "prietene" si "francofone" ca Romania.

  Abonare la comentarii cu RSS

  ESRI

  Întâlniri on-line | #deladistanță

  Top 10 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri

  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

  Aici puteti modifica setarile de Cookie

  hosted by
  powered by
  developed by