Banca Nationala a Romaniei va acorda autorizatie unei institutii de credit doar daca dispune de fonduri proprii distincte sau de un capital social cel putin egal cu echivalentul in lei a cinci milioane de euro, potrivit unui proiect de lege privind institutiile de credit si adecvarea capitalului.

Capitalul social, inclusiv in cazul unei majorari a acestuia, trebuie varsat, integral si in forma baneasca, la momentul subscrierii, aporturile in natura nefiind permise.

In proiectul de lege se precizeaza ca actiunile/partile sociale ale unei institutii de credit pot fi numai nominative si da dreptul la un singur vot, iar conducerea operativa a activitatii va fi asigurata de cel putin doua persoane.

Conform documentului, institutiile de credit pot fi constituite doar sub forma unei persoane juridice romane si pot functiona in una din urmatoarele categorii: banci; organizatii cooperatiste de credit; banci de economisire si creditare in domeniul locativ; banci de credit ipotecar si institutii emitente de moneda electronica.

Proiectul de act normativ interzice oricarei entitati care nu este institutie de credit sa se angajeze intr-o activitate de atragere de depozite sau de alte fonduri rambursabile de la public, intr-o activitate de emitere de moneda electronica ori intr-o activitate de atragere si/sau gestionare de sume de bani provenite din contributiile membrilor unor grupuri de persoane constituite in vederea

acumularii de fonduri colective si acordarii de credite/imprumuturi din fondurile astfel acumulate pentru achizitionarea de bunuri si/sau servicii de catre membrii acestora.

Interdictia nu se aplica in cazul atragerii de depozite sau alte fonduri rambursabile de catre un stat membru ori de catre administratiile regionale sau autoritatile administratiei publice locale ale unui stat membru al Uniunii Europene sau de catre organisme publice internationale la care participa unul sau mai multe state membre.

Legea va reglementa conditiile de acces la activitatea bancara si de desfasurare a acesteia pe teritoriul Romaniei, supravegherea prudentiala a institutiilor de credit si a societatilor de servicii de investitii financiare si supravegherea sistemelor de plati si a sistemelor de decontare a operatiunilor cu instrumente financiare.

Prevederile actului normativ se adreseaza institutiilor de credit, persoane juridice romane, inclusiv sucursalelor din strainatate ale acestora si institutiilor de credit din alte state membre, respectiv din state terte, in ceea ce priveste activitatea acestora desfasurata in Romania.

De asemenea, actul normativ se va aplica societatilor de servicii de investitii financiare si societatilor de administrare a investitiilor care au in obiectul de activitate administrarea portofoliilor individuale de investitii.

Documentul stabileste ca Banca Nationala a Romaniei este autoritatea competenta cu privire la reglementarea, autorizarea si supravegherea prudentiala a institutiilor de credit.

Integral in Curentul