Pietele internationale de capital au crescut Miercuri 20 Septembrie in principal pe anticiparea ca FED-ul va lasa dobanda neschimbata si nu va pune un accent extrem de puternic pe riscul inflatiei. Si-au asumat riscul, au cumparat actiuni si au castigat.

Indicele Dow Jones a inchis la 11.613,19 in crestere cu 72,28 puncte adica 0,63%, S&P500 a crescut 6,87 puncte adica 0,52% la 1.325,18 in timp ce indicele de tehnologie Nasdaq100 a fost performer-ul zilei din piata americana: +1,5% la 1645,35 puncte.

Nici Europa nu s-a lasat mai prejos: DAX30 din Germania a crescut 1,38%, adica 80,92 puncte la 5.954,38, indicele pan-european EuroStoxx50 +1,62% la 3.841,31, iar FTSE de la Londra a crescut 34,4 puncte, adica 0,59% la 5.866,2.

FED-ul a decis sa lase dobanda de referinta (federal funds rate) neschimbata la 5,25%. Decizia nu a surprins foarte mult, pentru ca piata anticipa deja de ceva vreme aceasta.

Insa, investitorii erau oarecum impartiti in special cu privire la declaratia oficiala: va suna “hawkish” sau nu? Adica va transmite pietelor financiare mesajul ca pauza in cresterea dobanzii este numai de scurta durata si va urma o noua ridicare a dobanzii (poate chiar pana la finele anului) sau va arata o relaxare a FED-ului in ceea ce priveste inflatia, mai ales ca pretul la energie s-a situat recent pe un trend puternic descendent?

O declaratie care pare ca nu spune nimic.

Aspectul interesant este ca FED-ul a decis sa joace extrem de prudent. Declaratia oficiala nu transmite nici un mesaj din acest punct de vedere.

Practic, FED-ul a lasat doua portite deschise: una valabila pentru cazul in care datele macroeconomice vor indica o crestere a inflatiei (si automat o ridicare a dobanzii) si una pentru cazul in care cresterea economica va fi din ce in ce mai mica si totodata pretul la emergie se va pastra in continuare la acelasi nivel redus (conducand la o dobanda “flat” pana la finele anului si la posibile reduceri ale acesteia in 2007).

Daca s-ar fi luat dupa indicii macroeconomici (in special cei care reflecta costul fortei de munca, rata somajului si capacitatea de utilizare) mesajul FED-ului ar fi fost “hawkish”. Piata de capital ar fi inregistrat o tranta serioasa, iar dolarul s-ar fi intarit.

Daca in schimb FED-ul s-ar fi ghidat preponderent dupa scaderea abrupta a pretului la energie si, mai cu seama dupa scaderea pietei imobiliare si ar fi indicat faptul ca dolarul va face Revelionul tot cu 5,25% dobanda, mesajul ar fi fost interpretat de piata tot negativ.

Atat pentru dolar, cat si pentru piata de capital, pentru ca ar fi insemnat ca ingrijorarea in ceea ce priveste diminuarea cresterii economice este atat de mare, incat indiferent de riscul inflatiei, o noua ridicare a dobanzii ar duce rata PIB-ului si mai mult in jos.

In plus, s-ar fi confruntat si cu o pierdere de imagine: un FED prea relaxat in ceea ce priveste inflatia nu are cum sa castige increderea investitorilor. Teama ca o banca centrala ramane “in urma inflatiei” genereaza automat fenomenul de “risk aversion” soldat de obicei cu retrageri masive a investitiilor din pietele financiare.

Mesajul exista, dar trebuie decriptat

Daca citim “printre randuri”, observam ca, pe termen mediu si scurt, FED-ul nu “merge” pe ideea continuarii scaderii pretului la energie. Fraza: “nivelul ridicat al pretului la energie si la alte marfuri are potentialul sa sustina presiunile inflationiste” nu lasa loc de tagada.

Desi este cumva contrazisa de: “totusi, presiunile inflationiste par sa se reduca in timp, reflectand reducerea impusului dat de pretul la energie”. Importanta aici este ordinea celor doua fraze (prima exprima ideea de baza, pe cand a doua este ca un fel de back-up) si, mai ales, nuantarea “in timp” din cea de-a doua.

Cu alte cuvinte, pe termen mediu si (poate) lung intr-adevar pretul la energie s-ar putea sa nu constituie un pericol inflationist, dar pe un orizont de pana la 6 luni nu se poate exclude un rebound.

Soarta cotatiilor din pietele financiare va depinde extrem de mult in lunile urmatoare de calendarul macroeconomic, pentru ca inca ceva vreme vom avea un FED “data dependent”.

Daca va da dovada de aceeasi intelepciune in analiza acestor date macroeconomice si isi va pastra in continuare prudenta de care a dat dovada recent, atat FED-ul, cat si pietele financiare nu vor avea decat de castigat.

Pariul facut pe FED s-a dovedit astazi castigator. Investitorii au avut dreptate.