Miercuri, 20 septembrie, dupa repetate amanari si la mai bine de un an de la evenimentele care au facut inconjurul lumii, a inceput la Tribunalul Vaslui procesul preotului Daniel Corogeanu si a patru calugarite, acuzati de lipsire de libertate urmata de moartea victimei, Maricica Irina Cornici, de 24 de ani.

Irina Cornici a murit in luna iunie a anului trecut dupa ce a fost crucificata si infometata timp de mai multe zile, intr-un ritual de exorcizare la manastirea "Sfanta Treime" din comuna Tanacu.

In iulie 2005, Tatiana Niculescu Bran, redactor-sef al biroului BBC pentru Romania, a inceput o ancheta jurnalistica despre acest caz. In decurs de un an, aceasta ancheta a devenit carte, Spovedanie la Tanacu, un roman jurnalistic, "non-fiction novel", o specie deopotriva literara si jurnalistica - asa cum precizeaza autoarea. Cartea va aparea in aceasta toamna la Editura Humanitas.

Spovedanie la Tanacu reprezinta o transcriere dramatizata a peste 40 de interviuri cu preotul Daniel Corogeanu, calugaritele de la Tanacu, medicii de la Spitalul Judetean Vaslui, ofiterii criminalisti de la Inspectoratul Judetean de Politie Vaslui, fosti colegi de orfelinat ai Irinei Cornici, juristi si oameni ai Bisericii, psihologi, preoti, medici legisti.

Spovedanie la Tanacu este o versiune a faptelor, poate cea mai apropiata de adevar.

"Gandurile, dorintele si visele Irinei Cornici, asa cum apar in carte, fac parte din categoria deductiilor logice, psihologice sau situationale, conturate in mintea mea din marturiile celor care au cunoscut-o, din fotografii, scrisori, gesturi, obiecte personale sau locuri prin care ea a trecut." (Tatiana Niculescu Bran)