.000 de dosare, continand fiecare aproximativ 200 de file: facturi, corespondente, contracte, note de convorbiri, reglementari fiscale, sugestii politice si strategii de piata.

In dreptul semnaturilor apar nume sonore: Dan Voiculescu, fost director Crescent, Theodor Stolojan, pe vremea aceea seful Directiei Valutare din Ministerul Finantelor, englezul Barry George, devenit vedeta cu ocazia scandalului "spaga Fregatelor", Constantin Rotaru - mai putin cunoscut marelui public, fost director adjunct al Serviciului de Informatii Externe.

Acestea sunt documentele consultate de Adevarul in arhiva desecretizata ICE Dunarea.

Adevarul si-a propus un pariu indraznet: sa continue investigatia inceputa in 1990 de o echipa de experti canadieni, reluata in mandatul lui Emil Constantinescu de o comisie mixta de la SIE si Parchetul General si, pana acum, blocata.

Mormanul de dosare declasificate recent nu reprezinta doar istoricul comertului exterior din timpul unei epoci "de trista amintire".

Este elementul fundamental care explica aparitia unor averi spectaculoase imediat dupa Revolutie, darama legende de genul "am pornit in afaceri vanzand televizorul color", este primul indiciu asupra celui mai mare mister din ultimii 17 ani: unde s-au dus banii lui Ceausescu? Fostul sef al SIE Catalin Harnagea a fost primul care a vazut locul unde se afla arhiva ICE Dunarea. "In 1998 am desigilat camera unde se afla aceasta arhiva", spune el.

ICE Dunarea, firma sub acoperire a Securitatii

Infiintata prin Decretul C.S.382/15.10.1982, Intreprinderea de Comert Exterior Dunarea a fost conceputa ca o firma a Securitatii, cu indicativul de Unitate Militara 0107, structura cuprinsa in UM 0544 - Centrul de Informatii Externe.

Logica infiintarii - o structura-tampon a CIE (spionajul extern) prin care sa se deruleze si controleze comertul exterior al Romaniei, dar care sa fie si o sursa de venit pentru Securitate. Majoritatea intreprinderilor care faceau export - ICE Danubiana, ICA Auto Dacia, Metalexportimport etc - lucrau prin ICE Dunarea.

Veniturile Securitatii erau asigurate printr-un comision perceput legal - conform documentelor din dosar, ICE Dunarea percepea un comision de 1,4 la suta din rulajul unei intreprinderi la export si 1,2 la suta in cazul importului. Primii sefi ai ICE Dunarea au fost generalul Aurel Stamatoiu, Epifanie Amofnoaie, Gheorghe Badita, Constantin Gavril si Constantin Rotaru.

Toti erau ofiteri acoperiti ai Securitatii. Ultimul comandant, Rotaru, a fost pana anul trecut director adjunct al Serviciului de Informatii Externe, iar in prezent este consilierul unui important om de afaceri. Intr-un scurt intermezzo in afara SIE, Rotaru a lucrat la trustul de presa Intact, condus de Dan Voiculescu. In 1990, ICE Dunarea a fost desfiintata.

Momentul coincide cu disparitia misterioasa a unor sume enorme, conform unor experti - de ordinul sutelor de milioane de dolari. Alte pareri autorizate sustin ca suma deturnata ar fi de circa patru miliarde de dolari. Oricum, toti sunt de acord ca desfiintarea Dunarea a fost o greseala deoarece astfel s-au pierdut urmele afacerilor.

de DANIEL NEAMU, Andrei Badin

Integral in Adevarul