Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a propus-o luni, pentru postul de procuror general al Romaniei, pe Laura Codruta Kovesi, se arata intr-un comunicat dat publicitatii de Ministerul Justitiei. Laura Codruta Kovesi are 33 de ani si a condus, din ianuarie 2006 si pana in prezent, Biroul Teritorial Sibiu al DIICOT.

Una dintre reusitele profesionale ale procurorului Kovesi este anihilarea, in primavara acestui an, a bandei „Circarilor” din Medias, cea mai mare retea de camatari din zona. Propunerea fost transmisa Consiliului Superior al Magistraturii pentru avizare.

Pana acum doua luni, functia de procuror general a fost ocupata de Ilie Botos, care si-a dat demisia in urma scandalului Hayssam.

"In cariera profesionala de pana acum, doamna Laura Codruta Kovesi a activat in cadrul mai multor structuri de parchet, fapt ce i-a permis sa isi formeze o viziune de ansamblu asupra problemelor institutionale, economico-financiare si de personal cu care se confrunta procurorii", se mai precizeaza in comunicat.

"Ministrul Justitiei, Monica Macovei, considera ca toate acestea ii vor fi utile in activitatea sa viitoare, permitandu-i sa adopte decizii informate pentru continuarea procesului de reforma a Ministerului Public. In plus, tineretea si capacitatea de a initia procesul de schimbare, o recomanda pe doamna Laura Codruta Kovesi pentru ocuparea acestei pozitii" - se mai arata in document.

Laura Codruta Kovesi si-a inceput activitatea in anul 1995, la Parchetul de pe langa Judecatoria Sibiu, promovand in 1999 la Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu.

Din noiembrie 2000 pana in septembrie 2004, a ocupat functia de procuror sef al structurii teritoriale Sibiu de combatere a criminalitatii organizate, iar ulterior, timp de trei luni, a condus Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu. Din ianuarie 2006, Laura Codruta Kovesi conduce Biroul Teritorial Sibiu al DIICOT.

Functia de procuror general al Romaniei a fost detinuta pana pe 21 iulie, de Ilie Botos. Acesta si-a dat demisia in urma scandalului provocat de disparitia omului de afaceri romano-sirian Omar Hayssam. Interimatul a fost asigurat de primul-adjunct al procurorului general, Marcel Sampetru.

Potrivit legii, ministrul Justitiei nu avea un termen limita pentru numirea noului sef al Ministerului Public. Monica Macovei a declarat ca s-a consultat cu presedintele Traian Basescu inainte de a face aceasta propunere. Mai mult, ministrul Justitiei a precizat ca i-a propus sefului statului mai multe variante.

Laura Codruta Kovesi a declarat, pentru Antena 3, ca a fost chemata in iarna de Monica Macovei pentru un interviu, insa nu stia exact despre ce post era vorba.