Numirea tinerei Laura Codruta Kovesi in pozitia de mare jupånita a Parchetului de pe långa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost primita surprinzator de bine.

Adica de cåte propuneri ale ministrului Justitiei ati auzit sa fie votate favorabil si unanim de CSM? Cum de n-a existat nici un atac la Kovesi prin presa care o are „in grija“ pe Monicuta si initiativele ei nastrusnice? Nimic, frate, nici macar ca o cheama cu K, acolo! Ba dimpotriva, in presa au pululat laudele: o baschetbalista de succes, un procuror necrutator.

Plus 200 de centimetri sub cei 2 din crestet si doar 3 ani peste 30. De aceea, ne-am gåndit sa vedem ce-ar fi putut publica harpiile din tabara dinozaurilor si n-au facut-o din motive care ne scapa. Mai intåi va invitam la Medias. Oraselul, al doilea ca marime din judetul Sibiu, are, la cei 55.000 de locuitori, un acelasi procuror-sef de 30 de ani.

Fostul tovaras, actualul domn Lascu, are si calitatea de a fi contribuit, ca tata, cu oarece informatie genetica la nasterea Laurei Codruta, pe atunci Lascu. Tot de Medias se leaga si cel mai citat succes profesional al doamnei Kovesi: aici a fost demantelata o periculoasa structura de camatari - clanul „Circarilor“.

Acest succes ar fi putut fi oricånd microscopizat cu un comentariu de genul: „Procurorii de pe la sectoarele si TMB-ul Bucuresti sau cei de pe granita (Arad, Timisoara), care prind infractori cu kilogramele de stupefiante fac, de fapt, o activitate de rutina. Nu e ca infractionalitatea din Medias care sparie gåndul“.

Ba mai sunt unii care sustin ca respectivii raufacatori n-au fost chiar anihilati, ci reorientati. Ei, dar de ce sa insistam asupra unor rautati in care nu credem? Mai bine sa dam vestile bune: doamna Kovesi este doctorand. Si acum, va invitam la Timisoara, sa-l cunoasteti pe domnul profesor Viorel Pasca. Si domnia sa a fost pe vremuri procuror.

Numai niste imputiti de radicali anticomunisti si antisecuristi sustin ca dl Pasca, inainte de 1989, isi avea biroul de procuror in sediul Securitatii; probabil ca aceasta garantie l-a recomandat, imediat dupa 1989, pentru functia de procuror-sef la judeteana; a fost apoi avocat, doctor in drept, profesor universitar si sef de catedra la Universitatea de Vest.

A, din ultima functie a cam derapat, spun cårcotasii, taman pentru istoria relatiei cu Securitatea de dinainte de 1989. In virtutea acestor multiple calitati, domnul Pasca este indrumatorul Laurei pe drumul acesteia catre titlul de doctor. Cu alte cuvinte, ar fi niste motive ca nimeni sa nu se supere - sau sperie - de numirea doamnei Laura Codruta Kovesi.

Pe care o asiguram ca n-o vom mai cåntari decåt pentru propriile fapte.