Articolul aparut, marti, in ziarul italian "Il Tempo", referitor la romanii care traiesc si muncesc in Italia este jignitor si rau intentionat. Romanii nu sunt, sub nicio forma, o banda de criminali si mafioti cum scria articolul ci "oameni de bine", arata ambasadorul roman in Italia, in scrisoarea deschisa trimisa cotidianului si publicata in editia sa electronica de miercuri.

"Este un articol care, inca din titlu, ni s-a parut nu numai jignitor, ci cu totul rau intentionat in a descrie foarte sumbru nu numai o persoana, nu un grup, ci o intreaga comunitate, cea a romanilor care traiesc si muncesc in Italia.

Plecand de la cazuri izolate si ajungand la generalizari disproportionate, autorul face din toti romanii o apa si un pamant si ajunge sa descrie intreaga comunitate a romanilor «italieni» ca pe o banda de criminali, o grupare mafiota, vinovata de toate relele din Peninsula", scrie in replica ambasadorul Cristian Colteanu.

Ambasadorul roman considera ca autorul articolului aparut ieri, Augusto Parboni, manipuleaza cu clara intentie statisticile autoritatilor referitoare la infractionalitatea din Italia, creand o imagine apocaliptica a fenomenului.

"Cu o minima curiozitate profesionala, am rasfoit «Note asupra sigurantei in Italia» publicate la 14 august 2006 de Ministerul italian de Interne, si am observat ca numarul romanilor arestati pentru furturi in orase este mult mai mic decat cel citat, si ca exista o stransa cooperare intre politia romana si

cea italiana, pentru reducerea fenomenului infractional, «izolat» sau organizat, din ambele tari", precizeaza ambasadorul roman.

"Desigur, «arta» ziaristului poate fi si aceea de a scoate episoadele din context, de a le manipula dupa bunul plac, generalizand, pentru a crea o imagine apocaliptica a - in acest caz - unei bande de barbari moderni care nu fac altceva decat sa atenteze la viata cetatenilor pasnici.Vreau sa va asigur, insa, domnule director, ca o asemenea imagine este nu doar partiala, ci si

absolut nedreapta. Si afirm asta in cunostinta de cauza, gandindu-ma la sutele de mii de romani care in Italia au gasit o casa si un loc de munca", adauga ambasadorul Colteanu.

El scoate in evidenta faptul ca din punct de vedere numeric romanii sunt pe primele locuri intre comunitatile straine din Italia, iar prezenta lor este" foarte utila pentru economia italiana".

El precizeaza ca exista "foarte multi romani bine integrati in Italia, care si-au castigat stima si aprecierea localnicilor in cele mai diverse parti ale Italiei.

Intre acestia sunt numerosi profesori, medici, intreprinzatori sau zidari, asistenti la domiciliu, muncitori cinstiti care traiesc o viata linistita alaturi de comunitatile in care locuiesc Studentii romani sunt apreciati la randul lor in scolile italiene".

"Prin descrierea lui autorul articolului a reusit doar sa raneasca un popor de oameni muncitori si cinstiti, harnici si buni prieteni ai Italiei, cu care, dupa cum se stie, ne unesc vechi legaturi de limba si cultura", adauga ambasadorul in replica.

"Departe de mine, insa, domnule director, gandul de a incerca sa va fac sa credeti ca unele situatii prezentate in articol au fost complet inventate, desi exista indoieli puternice cu privire la cifrele avansate. Suntem constienti ca, la fel ca oricare «etnie», si romanii au «oile lor negre». Dar asta nu inseamna ca toti romanii trebuie catalogati asa".

In finalul dreptului la replica publicat, miercuri de cotidianul "Il Tempo", ambasadorul roman la Roma isi exprima speranta ca prestigiosul ziar va scrie si despre aspectele pozitive "in numar mult mai mare" ale prezentei romanesti in Italia.

Cotidianul conservator "Il Tempo" a publicat, marti, intr-un articol intitulat "O etnie mereu pe pagina infractionalitatii", o critica dura la adresa imigrantilor romani din Italia, pe care ii descrie ca fiind "rasa cea mai violenta, periculoasa si capabila sa ucida pentru un pumn de maruntis".