Rusia intentioneaza sa demareze o ampla operatiune de deportare a imigrantilor georgieni. Autoritatile de la Moscova vor expulza vineri 130 de georgiani pe care ii considera imigranti ilegal, conform unei informatii furnizate de agentia Reuters.

In acelasi timp politia a solicitat scolilor din capitala rusa sa le puna la dispozitie liste cu elevii georgieni pentru a verifica daca parintii acestora au vize legale de stationare pe teritoriul rus.

Conform unei surse din fortele de ordine de la Moscova citata de Interfax, documentele necesare pentru deportare celor 130 de georgieni sunt aproape finalizate iar la procedura au particiapat si oficiali ai ambasadei georgiene. Persoanele considerate imigranti ilegal vor fi transportati la Tbilisi cu un avion care va decola de pe un aeroport militar din afara Moscovei.

In acest context, autoritatile ruse au anuntat ca intentioneaza sa limiteze numarul cetatenilor georgieni care pot munci pe teritoriul rus. Seful serviciilor ruse pentru imigratie, Mihail Tiurkin a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca imigrantii georgieni sunt responsabili de numeroase crime comise pe teritoriul rus.

"Cetatenii din Georgia nu sunt cea mai buna categorie de imigranti, in masura in care incalca legea adeseori. Acestia sunt perceputi in Rusia ca avand legaturi cu infractionalitatea, coruptia si afacerile "murdare". Am ajuns la concluzia ca regiunile ruse nu au nevoie de georgieni", a spus Tiurkin

In cursul zilei de vineri potrivit presei rusesti, politia din capitala a solicitat scolilor sa prezinte liste cu elevii georgieni pentru a putea ajunge la parintii lor si a verifica daca au acte de sedere. Cu ajutorul listelor politia se va deplasa la respectivele familii si va controla daca acestia sunt buni cetateni, isi platesc impozitele si nu au inregistrat conflicte cu autoritatile.

Aleksandr Gavrilov, seful serviciului de presa al Departamentului pentru Educatie al Moscovei, a declarat ca scolile nu vor da curs solictarilor de a furniza informatii despre elvii georgieni. "Nu vor fi luate masuri pentru identificarea copiilor georgieni in scoli. Scolile de la Moscova vor primi o dispozitie in acest sens de la Departamentul nostru"

Deciziile luate de autoritatile ruse intervin pe fondul intensificarii tensiunilor dintre Rusia si Georgia din cauza scandalului de spionaj, care a determinat intreruperea legaturilor de transport dintre cele doua state.

In Rusia diaspora georgiana numara 800.000 de persoane si face obiectul controalelor si descinderilor politiei, in urma arestarii la sfarsitul lunii septembrie, la Tbilisi, a unor ofiteri rusi suspectati de spionaj si ulterior eliberati.