1. Mirela Florian, Ioana Popescu (coord.)

Intre patrii

Marturii despre identitate si exil

Intr-o epoca in care spatiul identitar, migratiile si frontierele culturale si-au modificat intelesurile, volumul Intre patrii compune, ca intr-un joc de puzzle, o imagine cuprinzatoare a instrainarii.

Stau laolalta in aceasta carte marturiile unor straini aflati de ani buni in Romania (mai mult sau mai putin desprinsi de locurile natale) si confesiunile unor romani risipiti in cele patru zari, unii cu solide radacini in tarile de adoptie, altii doar bursieri-navetisti, legati cu totii de un „acasa” format din amintiri, cutume si obiecte familiare.

Citeva eseuri despre exil si identitate intregesc un demers antropologic necesar, viu si tulburator, intr-o lume tot mai mobila si mai globaliza(n)ta.

Din cuprins:

Printre romani: Venind dinspre America • Puritatea sufletului romanesc... • Iarba pare mai verde dincolo de gard • Simt ca am prins radacini in Romania • In Romania cu orice pret • Ma simt de acolo, nu de aici • Traiesc printre persoane similare cu noi, mexicanii • Mie imi place Romania, nu plec! • Cei mai frumosi ani din viata i-am petrecut in

Romania • Printre straini: Atentie, visele se implinesc! • Ma interesa libertatea • In Romania ti se intimpla in fiecare zi cite ceva de scris • Nu ne-am rupt niciodata radacinile romanesti • Intoarcerea fiului nerisipitor • Romanii beau numai vin... si nu mai vin... • Eseuri: Cuvintele exilului • Gustul locurilor parasite ramine sub piele

• Povesti din Belghistan sau viata cu fundul in doua luntri • Geamantanul-casa-si-acasa sau insuportabila usuratate a lui Spiri • Comment peut-on etre girafe?

Mirela Florian a absolvit cursurile Facultatii de Sociologie, Psihologie si Psihopedagogie, sectia Sociologie, a Universitatii din Bucuresti. Din anul 2003 este cercetator stiintific la Muzeul Taranului Roman, unde a coordonat numarul 8-9/2003-2004 al revistei de antropologie Martor.

Ioana Popescu a urmat studii de istoria si teoria artei, este doctor in filosofie, etnolog si director de cercetare la Muzeul Taranului Roman. A scris articole si studii de arta populara si etnologia copilariei, a realizat albume de fotografie si video-documentare, a colaborat la volume de memorie orala si a publicat volumul Foloasele privirii (2002).

Este alumna a Colegiului „Noua Europa” si membra a Societatii de Antropologie Culturala din Romania.

  • 2. Stefania Mihailescu
    Din istoria feminismului romanesc
    Studiu si antologie de texte (1929-1948)

    Colectie: Studii de gen

    Implicarea femeilor din Romania in activitatea societatii civile a reprezentat o contributie importanta la transformarile democratice ale statului in perioada interbelica. Intre anii 1929 si 1948, miscarea feminista din Romania s-a maturizat pe fondul ascendent al emanciparii femeii la nivel european si international.

    Demersul intreprins de Stefania Mihailescu, de reconstituire a istoriei feminismului romanesc din aceasta perioada, se bazeaza pe numeroase documente, semnate de reprezentantele miscarii sau de sustinatorii acesteia. Lucrarea este o continuare a volumului Din istoria feminismului romanesc. Antologie de texte (1838-1929), aparut in anul 2002.

    Stefania Mihailescu, cercetator stiintific, doctor in istorie, autoare a unor studii si carti referitoare la curente de idei din Austro-Ungaria si din Romania moderna. Volume publicate: Poporanismul si miscarea socialista din Romania (1988); Memorialul lui Nagy Szabo Ferencz din Tirgu Mures (1580-1658), studiu, traducere si ingrijire de editie (1994); Transilvania in lupta de idei, vol.

    I (1996), vol. II (1997); Emanciparea femeii romane. Studiu si antologie de texte, vol. I: 1815-1918 (2001), vol. II: 1918-1948 (2005); Din istoria feminismului romanesc. Antologie de texte (2002); colaborari la volume colective si reviste de specialitate.


  • 3. Alexander McCall Smith
    Lacrimi de girafa

    Traducere din limba engleza si note de Viorica Boitor
    Colectie: Biblioteca Polirom

    Romanul este cel de-al doilea volum din seria inaugurata de Agentia de detective nr. 1, ce urmeaza a fi ecranizat de celebrul regizor Anthony Minghella.
    Precious Ramotswe, simpaticul personaj principal al acestei serii, este patroana primei agentii de detective din Botswana si rezolva tot felul de cazuri, de la disparitii la povesti cu vraci, soti infideli, concursuri de frumusete trucate sau vini imaginare.

    Dar, pe masura ce afacerea devine tot mai infloritoare, Mma Ramotswe constata ca viata personala i se complica intr-un mod cu totul neasteptat. Precaritatea si ridicolul cazurilor transforma tema detectivista in parodie de buna calitate, in linia umorului englezesc de tip P.G. Wodehouse sau Tom Sharpe.

    Seria captiveaza de la primele pagini, antrenind cititorul in noi si noi aventuri intr-un tinut exotic, alaturi de un personaj comic-bonom.

    Alexander McCall Smith s-a nascut in Zimbabwe in 1948 si si-a facut studiile in aceasta tara si in Scotia. Devenit profesor universitar, s-a intors in Africa pentru a ajuta la infiintarea unei noi facultati de drept in cadrul Universitatii din Botswana.

    In prezent este profesor de medicina legala la Universitatea din Edinburgh si membru al mai multor organizatii britanice si internationale din domeniul bioeticii. A scris peste cincizeci de carti, printre care se numara lucrari academice, volume de povestiri si carti pentru copii care s-au bucurat de un imens succes.

    Obtine recunoasterea internationala in 1998, odata cu publicarea romanului Agentia de detective nr. 1 (Polirom, 2006), primul dintr-o serie care mai include Lacrimi de girafa (2000), Moralitate pentru fete frumoase (2001), Scoala de dactilografie Kalahari pentru barbati (2002), Dulapul plin al vietii (2003) si In compania doamnelor vesele (2004).


  • 4. Torgny Lindgren
    Biblia lui Dore

    Traducere din limba suedeza si note de Elena-Maria Morogan
    Colectie: Biblioteca Polirom

    Actiunea romanului este plasata in nordul Suediei, in tinutul Vasterbotten, ca majoritatea cartilor lui Lindgren. Despre aceasta regiune, scriitorul afirma: „Nu poti lasa in voia soartei tinutul mlastinilor si al grohotisului. Singura posibilitate e sa «inscrii» in el oameni. E ceea ce am vrut sa fac intreaga mea viata: sa inscriu oameni in peisaj”.

    Acest lucru ii reuseste de minune in romanul Biblia lui Dore, al carui protagonist isi relateaza povestea la un dictafon. Povestitorul, care este cel mai de seama cunoscator al operei lui Gustave Dore si este fascinat de gravurile facute de acesta pentru Biblie, nu poate sa scrie sau sa citeasca.

    O forma grava de dislexie, care in copilarie l-a facut sa ajunga intr-un azil de „needucabili”, se dovedeste ulterior o binecuvintare a existentei lui: privirea sa, incapabila sa deosebeasca literele, a fost ascutita si rafinata de gravurile marelui artist francez.

    Pierderea exemplarului din Biblia lui Dore, cartea care i-a incintat copilaria, este motorul care declanseaza in erou impulsul de a crea opera vietii lui. Destinul sau ii ofera autorului ocazia sa descrie o intreaga lume, ordonata si in acelasi timp usor stranie, cu personaje memorabile.

    In fiecare pagina a cartii se recunoaste talentul naratorului de a capta atentia cititorilor, talent care l-a impus pe Torgny Lindgren printre cei mai mari prozatori suedezi contemporani.

    Torgny Lindgren s-a nascut in anul 1938 in Raggsjo, Vasterbotten. A debutat cu poezii in 1965, dar primul mare succes l-a avut cu romanul Drumul sarpelui pe munte (1982), distins cu Marele Premiu pentru Literatura al Uniunii Scriitorilor Suedezi, roman care a fost transpus pe ecran in 1986, in regia lui Bo Winderberg.

    I-au urmat romanele Frumusetea lui Merab (1983, premiul Aniara), Batseba (1984, premiul Esselte si premiul francez Femina pentru carte straina), Legende (1986), Lumina (1987), Miere de bondari (1995, premiul August), Caltabosul (2002, premiul Radiodifuziunii Suedeze), care a aparut si in limba romana la Editura Polirom (2004).

    Cel mai recent volum al sau este Biblia lui Dore, aparut in Suedia in 2005 si tradus imediat in citeva tari europene, inclusiv in Romania. In 1990 prozatorul suedez a primit titlul de doctor honoris causa al Universitatii din Linkoping, iar in 1991 a devenit membru al prestigioasei Academii Suedeze.


    5. Sorin Preda
    Jurnalismul cultural si de opinie

    Colectie: Collegium. Media

    Jurnalismul romanesc de opinie si, mai ales, cel cultural resimt criza acuta generata de absenta scrierilor de specialitate.

    Adresata deopotriva ziaristilor si studentilor dornici sa se specializeze in genurile de opinie, lucrarea ofera precizari terminologice deosebit de utile, un bogat inventar de procedee stilistice si compozitionale, exemplificari sugestive si ample privitoare la conceperea si elaborarea textului jurnalistic.

    Cititorul are ocazia sa se familiarizeze cu domenii importante ale meseriei de ziarist (argumentarea, persuasiunea, umorul si deontologia) si cu tipurile de discurs jurnalistic (polemic, argumentativ, de umor etc.), din cuprinsul volumului nelipsind nici genurile de opinie considerate minore, cum sint revista presei, scrisoarea deschisa, curierul sau horoscopul.

    Din cuprins:
    Genurile jurnalismului cultural • Presa culturala si literatura nonfictionala • Discursul umoristic • Discursul de comentariu si comentariul discursului • Genuri de opinie • Moralitatea argumentarii

    Sorin Preda este doctor in stiintele comunicarii si sustine diverse cursuri (scriitura de presa si genurile de opinie) in cadrul Universitatii „Media PRO” si al Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea Bucuresti.

    Jurnalist si scriitor, a publicat volumele de proza Povestiri terminate inainte de a incepe (1981), Partial color (1985) si Plus-minus o zi (1988), fiind prezent in antologiile si volumele colective Desant ’83 (1983 si 2000), Competitia continua. Generatia ’80 in texte teoretice (1994 si 1999) si Antologie de proza scurta optzecista (2000). Este ziarist la Formula AS.

    A fost distins cu mai multe premii literare, dintre care amintim: Luceafarul, Ateneu si Amfiteatru. Este membru al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania. La Editura Polirom, a colaborat la volumul al doilea al Manualului de jurnalism (coord. Mihai Coman, 2000) si este autorul volumului Tehnici de redactare in presa scrisa (2006).


    6. Lenuta Alboaie, Sabin Buraga
    Servicii Web
    Concepte de baza si implementari

    Colectie: Calculatoare, informatica

    Serviciile Web reprezinta unul dintre domeniile importante, dinamice si de succes ale tehnologiilor actuale. Volumul este adresat programatorului Web (viitor sau actual) si initiaza cititorul intr-un mod sistematic in tehnologiile si metodologiile de dezvoltare a serviciilor Web.

    Implementarile sint detaliate in cele mai utilizate limbaje, cu instrumente si platforme care ofera suport pentru crearea si invocarea de servicii Web.

    Din cuprins:
    Dezvoltarea aplicatiilor distribuite bazate pe XML • Arhitectura orientata spre servicii (SOA - Service Oriented Architecture) • Familia de limbaje XML (sintaxa, spatii de nume, validare si tehnici de procesare) • Descoperirea serviciilor Web; constituirea unui registru UDDI propriu prin jUDDI • Dezvoltarea si utilizarea serviciilor Web in C/C++, C#, Java, Perl, PHP

    si Visual Basic via .NET, Java, Delphi si instrumentele Apache Axis2, gSOAP, NuSOAP • Accesarea serviciilor Web externe (Google si XMethods) • AJAX pentru invocarea asincrona a serviciilor Web; utilizarea framework-urilor Prototype si Atlas ASP.NET • Ingineria, securitatea si interoperabilitatea serviciilor Web • Servicii Web pentru afaceri, grid si Web 2.0

    Lenuta Alboaie este doctoranda la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iasi si are ca domenii de interes serviciile Web si sistemele distribuite. In prezent, este cercetator programator la Axiologic Research, SRL si cadru asociat al Facultatii de Informatica a Universitatii „Al.I. Cuza”, Iasi.
    Sabin Buraga este lector doctor la Facultatea de Informatica a Universitatii „Al.I. Cuza” din Iasi, fiind titularul cursurilor „Tehnologii Web”, „Semantic Web”, „Interactiune om-calculator” si „Retele de calculatoare”. Este laureat al Premiului „Gheorghe Cartianu” al Academiei Romane (2005).

    La Editura Polirom a mai publicat: Atelier de programare in retele de calculatoare (in colaborare, 2001), Programare Web in bash si Perl (in colaborare, 2002), Proiectarea siturilor Web. Design si functionalitate + CD (2002), Aplicatii Web la cheie (coord., 2003), Utilizare Linux (in colaborare, 2004), Situri Web la cheie.

    Solutii profesionale de implementare (coord., 2004), Proiectarea siturilor Web. Design si functionalitate + CD (editia a II-?a, 2005) si Primii pasi in Linux (in colaborare, 2006).


  • 7. Dragos Cojocaru, Corina-Gabriela Badelita
    Ghid de conversatie italian-roman

    Prefata de Mauro Barindi
    Colectie: Limbi straine

    Lucrarea se adreseaza in primul rind vorbitorilor de limba italiana care doresc sa invete limba romana, sa isi insuseasca cele mai uzuale constructii si sintagme intilnite in vorbirea cotidiana.

    Volumul este un instrument indispensabil studentilor, turistilor si oamenilor de afaceri care calatoresc in Romania, dar poate fi folosit cu succes si de vorbitorii de limba romana care doresc sa se apropie de o buna cunoastere a limbii italiene.

    Din cuprins:
    Formule uzuale • vremea • la cumparaturi • la restaurant • manifestari culturale • sport

    Dragos Cojocaru preda limba si literatura italiana la Facultatea de Litere din cadrul universitatii „Al.I. Cuza” Iasi. La Editura Polirom a publicat: Ghid de conversatie roman-italian (2000), Ghid de conversatie roman-spaniol (2001), Ghid de conversatie italian-roman (2003), Limba italiana.

    Simplu si eficient (2003), Ghid de conversatie spaniol-roman (2003), Benvenuti! Manual de conversatie in limba italiana (in colaborare cu Gabriela E. Dima, 2003), Bienvenidos! Manual de conversatie in limba spaniola (in colaborare cu Oana Oprean, 2004), Limba italiana. Prima ta gramatica (2004), Limba spaniola.

    Prima ta gramatica (2005), Ghid de conversatie roman-italian (2005), Ghid de conversatie roman-spaniol (2005) si Spaniola pentru Spania (in colaborare cu Oana Oprean, 2006) si a tradus volumele: Omul medieval (1999; in colaborare), Omul Renasterii (1999), Omul romantic (2000, in colaborare), Omul baroc (2000).
    Corina-Gabriela Badelita este asistent la Catedra de limba si literatura italiana a Facultatii de Litere din cadrul Universitatii „Al.I. Cuza”, Iasi.

    In prezent, este beneficiara unei burse de cercetare si formare postuniversitara „Nicolae Iorga” la Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanista de la Venetia si preda limba si literatura romana la Universitatea Ca’ Foscari. A publicat eseuri si traduceri in revistele Convorbiri literare si Columna din Iasi. De asemenea, este coautoarea lucrarii Limba italiana. Prima ta gramatica (2004), aparuta la Editura Polirom.


  • 8. Catherine Aubier
    Astrologie previzionala pentru incepatori

    Traducere, prefata si note de Mihaela Dicu
    Cuvint inainte de Catherine Aubier
    Colectie: Hexagon. La limita cunoasterii

    Astrologia previzionala ofera posibilitatea identificarii evenimentelor ce vor marca existenta individului in plan social, profesional, emotional sau material, pornind de la tema natala si de la pozitiile si tranzitele planetelor.

    Autoarea ne indruma pas cu pas pe calea previziunilor, invatindu-ne sa descoperim cele mai importante influente planetare, sa determinam perioada in care efectele vor fi resimtite, sa le interpretam si sa le intelegem sensul profund si impactul psihologic.

    De o rara claritate, datorita numeroaselor exemple si marturii culese de autoare, cartea se adreseaza persoanelor aflate in cautarea unor baze solide si concrete in practica astrologiei, dar si amatorilor dornici sa se perfectioneze.

    Din cuprins:
    Tranzitele • Aspectele • Orburi si retrogradari • Interpretarea tranzitelor planetelor lente • Tranzitele peste unghiuri • Tranzitele planetelor rapide • Utilizarea stapinirilor • Planetele lente: tranzite si cicluri • Tranzitele compuse • Directiile sau progresiile • Revolutia Solara

    Catherine Aubier practica si preda astrologia din 1975. A scris numeroase carti de specialitate, colaboreaza la reviste din domeniu si conduce o scoala de astrologie prin corespondenta la care studiaza elevi din spatiul francofon.

    A mai publicat: Dictionnaire pratique d’astrologie (1998), Le livre de vos affinites astrales (1999), Astrologie chinoise (1999), Comment les seduire selon leurs signes du zodiaque (1999).