Pretul petrolului a sarit luni peste 60 de dolari barilul, in urma initiativei OPEC de a reduce cota maxima de productie si a tensiunilor geo-politice cauzate de testele nucleare desfasurate in Coreea de Nord. Conform Reuters, pretul barilului de titei a inregistrat o a doua crestere luni, ajungand la 60, 47 de dolari in Statele Unite si 60.50 de dolari in Anglia.

Aceasta noua crestere a survenit in urma anuntului venit din partea Coreei de Nord, referitoare la efectuarea unui test nuclear.

Coreea de Nord nu este nici producator, nici mare consumator de petrol, iar comerciantii de petrol se concentreaza mai ales pe activitatea OPEC.

Totusi, acesta este genul de eveniment care genereaza tensiuni in lume, acestea putand fi asociate cu cresteri ale pretului petrolului, dupa cum a declarat John Vautrain, vice-presedintele firmei de consultanta in materie de energie Purvin and Gertz din Singapore.

Pretul barilului de petrol sarise deja pragul de 60 de dolari dupa ce presedintele OPEC, Edmund Daukoru, a declarat duminica pentru Reuters ca s-a ajuns la un consens in privinta reducerii productiei maxime de titei.

Cota maxima oficiala de productie este de 28 de milioane de barili pe zi, ea urmand sa fie redusa cu un milion.Conform analistului Andrew Harrington, citat de Reuters, reducerera cu un milion de barili a cotei maxime a survenit ca reactie a OPEC la preturile sub 60 de dolari pe baril, inregistrate saptamana trecuta.

OPEC a produs in septembrie 29,47 de milioane de barili, mult peste cota oficiala de 28 de milioane barili. Reducerea de un milion va fi aplicata acestei cote oficiale, pentru ca altfel nu ar avea niciun efect economic, declara ministrul iranian al petrolului, Kazem Vaziri-Hamaneh, citat de agentia de presa iraniana IRNA.