Acesta a fost afirmatia ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, in emisiunea “Romania la raport”, de la Mix FM, realizata de Andreea Pora. Eugen Nicolaescu a adaugat ca “acesta este un termen foarte tari daca alte tari au facut descentralizarea in 10- 20 de ani.”

Procesul descentralizarii, conform spuselor misinistrului Sanatatii, este format din doua etape. “Acum suntem in etapa in care aducem management eficient in spitale. Speram ca managerii sa-si intre in functiune pe noile contracte incepand de la 1 ianuarie 2007. Va trebui o perioada de timp sa-i supraveghem sa vedem daca fac treaba ceea ce trebuie in respectivele spitale.

Apoi, urmeaza etapa a doua, descentralizarea acelor spitale si transferul lor catre comunitatile locale”, a declarat Eugen Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii a recunoscut insa ca nu si-a tinut promisiunea de construire a spitalelor de urgenta regionale din lipsa de fonduri. “Eu speram anul trecut sa am banii la timp ca sa dau drumul la licitatii. Din pacate ei nu au venit decat in luna iulie 2006 si, ca atare, acum suntem in curs de a organiza licitatiile pentru studiile de fezabilitate pentru aceste spitale.

Cred ca dupa cum decurg lucrurile la sfarsitul anului vom avea studiile de fezabilitate gata, urmand ca dupa aceea sa putem licita proiectele si apoi, constructiile”, a spus acesta.

In schimb, Eugen Nicolaescu a sustinut ca si programul de evaluare a sanatatii si cel de diabet sunt facute “cu banii din cont”. Iar, in ceea ce priveste controlul obligatoriu, ministrul Sanatatii a afirmat ca persoanele care sunt nu sunt asigurate se pot duce la orice medic de familie care, de altfel, este obligat sa ii ia in evidenta.

“Acesta este obligat sa ii ia in evidenta pentru ca este platit de Ministerul Sanatatii. Vom face verificarea fiecarui medic de familie din trei in trei luni sa vedem ce s-a intamplat cu pacientii pe care ii are pe lista si cu cei pe care i-a luat in evidenta”, a explicat el.

Acest program de control obligatoriu va dura 14 luni si va fi finalizat, dupa spusele lui eugen Nicolaescu, cel tarziu in februarie 2008.