Ministrul Justitiei, Monica Macovei, nu prea are sanse sa fie desemnata comisar european de catre Guvern. Cel putin asa reiese din declaratiile facute miercuri seara, la Antena 3, de catre premierul Calin Popescu Tariceanu, cel care are cuvantul decisiv in aceasta chestiune.

El a enumerat criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca persoana pe care o va propune pentru acest post: "In primul rand, aceste persoane trebuie sa aiba un trecut impecabil. Persoane care, de exemplu, au in trecut colaborarea cu Securitatea, au apartinut structurilor vechiului regim, au ocupat functii inalte in vechiul regim, putem sa uitam de ele.

(...) Conteaza, de asemenea, ca ele sa nu fie implicate in chestiuni care tin de aspecte dubioase ale averii proprii".Or, Monica Macovei a fost, in trecut, procuror in timpul regimului comunist, ceea ce contravine criteriului enumerat de Tariceanu, si anume "sa nu fi apartinut structurilor vechiului regim".

Seful Guvernului a spus ca viitorul comisar european "trebuie sa fie o persoana care sa aiba un profil politic bine conturat, sa aiba o buna cunoastere a problemelor europene, profil politic, sa aiba experienta politica, sa fie o persoana cunoscuta".

Integral in Gandul