Ministrii de externe ai celor 25 de state membre ale UE, reuniti marti la Luxemburg, au aprobat in mod oficial aderarea Romaniei si a Bulgariei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.

Oficialii europeni au salutat sistemul de masuri de supraveghere instituit de Comisia Europeana pentru a urmari eforturile celor doua state in vederea integrarii, prin care pot fi mai bine controlate fondurile comunitare destinate domeniilor prioritare din Romania si Bulgaria.

Ministrii de externe au incurajat Romania si Bulgarea sa continue reformele din Justitie si sa-si sporeasca eforturile de a combate crima organizata si coruptia.

Comisia Europeana a anuntat la 26 septembrie a.c. ca Romania si a Bulgaria vor deveni cele mai noi membre ale UE la 1 ianuarie 2007.

Tot atunci, CE a instituit un sistem de control al fondurilor europene prin care acestea pot fi limitate pe domeniile problematice pentru cele doua tari - justitia, gestionarea fondurilor europene, si siguranta produselor alimentare, in cazul in care nu se fac progrese evidente.