Societatea Nationala Plafar va fi privatizata si restructurata prin vanzarea unui pachet de 51% din actiuni catre un investitor strategic sau consortiu de investitori. Vanzarea se va face prin metoda negocierii pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile, cu ofertantii care au indeplinit criteriile de precalificare.

Potrivit comunicatului guvernului, in conformitate cu Strategia de privatizare a societatii Plafar, cumparatorul va mentine obiectului de activitate al societatii si va asigura pastrarea in functiune si dezvoltarea capacitatilor de productie viabile.

Selectarea investitorului se va realiza dupa parcurgerea urmatoarelor etape de ofertare:

· Etapa calificarii, in care potentialii ofertanti fac dovada indeplinirii criteriilor de precalificare si pot depune oferte angajante, tehnice si financiare;

· Etapa intermediara, in care, ca urmare a negocierilor, ofertantii pot depune oferte angajante imbunatatite, tehnice si financiare;

· Etapa finala, in care, ulterior evaluarii ofertelor angajante imbunatatite, prin aplicarea unei grile de punctaj asupra acestora, se vor purta negocieri in vederea incheierii contractului de vanzare-cumparare de actiuni cu ofertantul declarat castigator, in baza ofertei sale tehnice si financiare.

In cazul in care nu este depusa nici o oferta angajanta imbunatatita si irevocabila sau nici una din acestea nu este conforma cu instructiunile pentru depunerea ofertelor angajante si irevocabile ori contractul de vanzare-cumparare de actiuni si celelalte documente necesare finalizarii tranzactiei nu se incheie cu ofertantul declarat castigator, institutia publica implicata poate decide sa

declare castigatoare cea mai buna dintre ofertele angajante depuse, evaluate pe baza grilei de punctaj.

Potrivit Strategiei de privatizare, investitorul va asigura un program de investitii pentru modernizarea si dezvoltarea societatii, urmand ca, pe masura realizarii lor, sa majoreze capitalul social al societatii cu contravaloarea investitiilor asumate si realizate.

Totodata, investitorul va asigura un aport in numerar, cu titlul de capital de lucru, care nu va fi inclus in volumul de investitii angajat si care va putea fi utilizat pentru plata materiilor prime, materialelor necesare productiei societatii, precum si pentru plata datoriilor catre creditori.

Capitalul de lucru va fi varsat in contul curent al societatii nationale in termen de 3 luni de la transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de 51% din capitalul social al societatii.

Societatea Nationala Plafar a fost infiintata in 1999 sub forma de societate comerciala pe actiuni cu capital integral de stat prin reorganizarea Regiei autonome „Plafar”. Societatea are opt subunitati cu statut de sucursala fara personalitate juridica in Botosani, Brasov, Braila, Cluj, Craiova, Constanta, Roman si Timisoara.

Capitalul social al societatii este in valoare de 2.026.730 milioane lei noi, iar valoarea nominala a unei actiuni este de 10 lei noi.

La sfarsitul anului 2005, veniturile totale realizate de societate erau de 9.498.743 lei noi, in crestere comparativ cu ultimii doi ani, la o cifra de afaceri de 6.210.639 lei noi.

Toate masurile necesare pentru implementarea strategiei de restructurare si privatizare a SN Plafar SA revin Ministerului Economiei si Comertului.