In luna iunie anul trecut, Jacques Chirac, suparat ca Franta a pierdut gazduirea Olimpiadei din 2012 in favoarea Marii Britanii, a spus despre vecinii sai ca singurul lucru pe care l-au daruit agriculturii europene a fost vaca nebuna. In plus, presedintele unei tari care se lauda cu delicatesele culinare a adaugat rautacios ca "nu poti avea incredere in oameni care au asa o mancare proasta".

In realitate, lucrurile nu stau chiar asa, daca ne luam dupa bucatarii faimosi care lucreaza la restaurante prestigioase londoneze si pentru care trebuie sa sapi adanc in buzunar ca sa te bucuri de o mancare gatita macar sub indrumarea lor.

Cat de scump ar fi acest lux? Revista "Forbes" a facut un studiu care arata cam cat de mult ar trebui sa scoatem din buzunar pentru o masa obisnuita, la cele mai pretentioase restaurante din lume. Sumele incep de la cateva sute de dolari si ajung la cateva mii.

De exemplu, o cina cu un singur fel, pentru doua persoane, cu cate un pahar de vin, la Sketch, in Londra, unde il gasim pe Pierre Gagnaire, poate sari binisor de 600 de dolari. Evident, nu numai in Londra trebuie sa iti verifici portofelul inainte sa te asezi la masa.

Se intampla la fel si la Paris, unde s-au dus vremurile cand te puteai bucura de peisajul parizian si de faimoasele sale delicatese la un pret rezonabil. Cu aproximativ 200 de dolari, pret care nu include bautura si bacsisul, poti lua cina in Arpege, un restaurant unde maestrul bucatar a facut o arta din gatirea legumelor.

Integral in Curentul