In cadrul programului pentru dezvoltarea infrastructurii rurale, derulat prin intermediul Guvernului, un proiect poate sa primeasca finantare de minimum 40.000 lei noi si de maximum 4 milioane lei noi. Acest program urmareste diminuarea decalajelor existente intre zona rurala si cea urbana, astfel incat piata agricola sa creasca si sa se atraga investitii pe plan local.

Pentru a primi bani, primariile trebuie doar sa trimita proiecte eligibile la Guvern.

Bugetul programului a fost triplat recent de Guvern; de la un miliard de lei s-a ajuns astfel la un disponibil de 3 miliarde de lei. De asemenea, a fost prelungita cu un an perioada acestuia de desfasurare, pana in 2009. De la lansarea programului, 2028 de localitati au depus proiecte de dezvoltare a infrastructurii (inclusive proiecte on-line) la comisia de evaluare.

Programul finanteaza proiecte care vizeaza constructia, extinderea sau modernizarea de poduri, podete sau punti pietonale, platforme de deseuri, sisteme de canalizare a apei si/sau statii de tratare a apelor uzate, sisteme de alimentare cu apa.

O primarie care a obtinut finantare pentru un proiect nu poate depune o noua cerere de finantare pentru alte lucrari inainte de finalizarea proiectului anterior. Pot depune proiecte spre finantare autoritatile locale ale comunelor sau satelor si cele din zonele periurbane ale oraselor si munici-piilor.

Comisia de evaluare a proiectelor este formata din reprezentanti ai mai multor institutii ale administratiei centrale. Evaluarea se face pe baza Ghidului de eli-gibilitate, dat publicitatii pe site-ul www.cancelarie.ro.

Integral in Romania Libera