Premierul Calin Popescu Tariceanu a trimis, deja, presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, o noua nominalizare pentru functia de comisar european, transmite NewsIn.

Desi initial, in mass-media, au fost vehiculate informatii potrivit carora premierul nu s-ar fi sfatuit cu presedintele Basescu pentru aceasta nominalizare, consilierul prezidential Adriana Saftoiu a adus lamuriri: cei doi au discutat, duminica dimineata, despre persoana nominalizata pentru acest post, iar propunerea a fost trimisa, apoi, la Bruxelles.

Saftoiu a refuzat sa spuna numele persoanei care a fost propusa pentru functia de comisar european, mentionand ca nu este mandatata sa faca acest lucru.

Numele candidatului va fi anuntat oficial de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barosso.

Leonard Orban ar putea fi comisar european

Cel mai vehiculat nume pentru functia de comisar european este Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene. Acesta este cunoscut in structurile europene, intrucat a fost negociatorul-sef adjunct al Romaniei cu Uniunea Europeana si a condus din punct de vedere tehnic negocierile de aderare.

Mihai Razvan Ungureanu a refuzat nominalizarea

Ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat ca refuza sa intre in cursa pentru postul de comisar european. "Doresc sa-mi continui mandatul de ministru ce mi-a fost inmanat in decembrie 2004. Este, in egala masura, un mandat politic si moral.

M-am angajat fata de toti colegii mei din Executiv, fata de presedinte si de premier, ca Ministerul Afacerilor Externe sa devina o institutie reprezentativa pentru o Romanie a Uniunii Europene, cu un corp diplomatic profesionist, tanar si apt sa reprezinte tara noastra.

Ne-am angajat atunci sa facem o politica externa reprezentativa, prin corenta si forta sa, pentru o tara cu un puternic potential, cu resurse umane deosebite", a precizat Ungureanu, intr-un interviu pentru agentia NewsIn.

Presedintele Basescu a vrut sa se implice in alegerea noului comisar

Intr-un interviu pentru Jurnalul National, care urmeaza sa apara luni, presedintele Traian Basescu a apreciat ca desemnarea lui Varujan Vosganian a fost un esec. "Ma voi implica, pentru ca Romania nu-si mai poate permite inca un esec in desemnarea comisarului.

Comisarul roman nu reprezinta nici PNL, nici pe Calin Popescu Tariceanu, nici pe Sorin Ovidiu Vantu, nici pe Dinu Patriciu, nici Securitatea.

El reprezinta Europa, componenta romaneasca a Europei unite si asta trebuie sa priceapa toti cei implicati in desemnarea comisarului roman in Guvernul Europei", a adaugat presedintele Basescu.

Senatorul liberal Varujan Vosganian a anuntat, sambata, la sediul PNL, ca i-a cerut premierului Calin Popescu Tariceanu sa retraga candidatura sa pentru postul de comisar european. El a precizat ca gestul sau este unul de responsabilitate pentru ca nu vrea sa aduca un prejudiciu Romaniei.