Noua Constitutie a Serbiei a fost votata de 52,31% dintre alegatorii cu drept de vot anunta, luni, Comisia electorala, dupa numararea a 98,8% din voturi.

Pentru a fi validata, legea fundamentala avea nevoie de peste jumatate din voturi.

Din cei 6,6 milioane de oameni asteptati la urne, au votat, sambata si duminica, 54,19%.

Rezultatul a fost pus sub semnul intrebarii din cauza participarii scazute la vot, pana pe ultima suta de metri.

Constitutia sarba, prima in era post-Milosevic, cuprinde 206 articole si reafirma suveranitatea statului asupra provinciei autonome Kosovo. Cetatenii de etnie albaneza din Kosovo, care constituie 90% din populatia provinciei, au ignorat referendumul, considerand ca rezultatul lui nu poate avea vreo influenta asupra dorintei lor de a-si proclama independenta.

Noua Constitutie mentioneaza Kosovo ca parte "inalienabila" a Serbiei si reprezinta o alta incercare in al 11-lea ceas de a bloca declararea independentei provinciei autonome, relateaza Reuters.

Presedintele sarb Boris Tadic si premierul Vojislav Kostunica au indemnat populatia sa mearga la vot pentru a evita posibile consecinte "sumbre si imprevizibile", ce ar putea aparea pe fondul prezentei instabilitati politice.

Comisia Europeana considera contradicotrie adoptarea Constitutiei sarbe care proclama suveranitatea Belgradului asupra Kosovo, pentru ca majoritatea populatiei din provincia separatista nu s-a prezentat la vot, scrie Reuters.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Krisztina Nagy, a precizat ca Uniunea Europeana a cerut Belgradului sa revizuiasca Constitutia conform standardelor europene.

Executivul UE se va pronunta asupra textului, in urmatorul raport privind progresele inregistrate de Serbia, care urmeaza sa fie publicat in 8 noiembrie.