Statutul de membru al Uniunii Europene va aduce Romaniei mai multe modificari de taxe si impozite, preturile produselor electronice, electrocasnice si IT&C urmand, cel mai probabil, sa scada de anul viitor.

Taxele la importurile din UE vor disparea si, cum multe companii au fabrici in Ungaria, Polonia, Cehia, statele baltice, dar si Germania, Franta sau tarile scandinave, reducerea preturilor ar urma sa fie destul de importanta. Semnificativa este si reducerea taxelor la importurile din Asia, care vor cobori de la 42%, cat sunt acum, la circa 15%, conform normelor UE.

Modificarea de 28 de procente va fi resimtita la produsele de lux precum televizoare cu ecran plat (LCD sau plasma), DVD-playere si recorder, proiectoare digitale si altele. Scaderea taxei pentru produsele considerate de lux va duce la o micsorare a preturilor acestora cu 20-30%, estimeaza principalii jucatori din distributie si retail.

Vesti bune pentru consumatori si de pe piata electrocasnicelor: produsele se vor ieftini de la inceputul anului viitor, spun cu jumatate de gura retailerii, care evita sa vorbeasca despre efectele eliminarii unor taxe de teama ca unii clienti vor astepta scaderea preturilor si nu vor mai iesi la shopping de Sarbatori.

Integral in Saptamana Financiara