Din cauza alimentatiei dezechilibrate si a lipsei de miscare, creste numarul copiilor foarte grasi.

Un copil de 12 ani si un altul de 14, ambii cu peste o suta de kilograme, au fost internati zilele trecute la Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon” din Bucuresti. Cei doi sufera de obezitate extrema. Un altul, de 11 ani, a fost depistat cu tensiunea 15. Tendintele sunt ingrijoratoare, au avertizat ieri endocrinologii romani.

Generatia adolescentilor supraponderali

Obezitatea si bolile asociate acesteia - hipertensiunea, infarctul si diabetul de tip II - sunt afectiuni tot mai frecvente printre romani si incep sa apara de la varste foarte tinere. In jur de 40% dintre adolescenti sunt supraponderali, acelasi procent inregistrandu-se si printre adulti.

„Este ingrijorator ca obezitatea si hipertensiunea se intalnesc la varste atat de mici. Nici bolile cardiace, infarctul si diabetul de tip II nu sunt mai prejos. Au coborat pana la varsta de 20-25 de ani”, a declarat, ieri, profesorul Constantin Dumitrache, endocrinolog la Institutul „C.I.

Parhon”, din Bucuresti, in cadrul unei conferinte de presa prilejuite de implinirea a 60 de ani de la infiintarea spitalului.

Medicul spune ca, de aproximativ 17 ani, Romania se situeaza printre tarile europene cu un numar mare de supraponderali, dar ca, in timp ce alte tari au facut progrese si au inceput programe serioase de preventie, la noi se accentueaza fenomenul.

„Prezenta unui numar mare de supraponderali nu trebuie sa ne ia prin surprindere. Si in 1991 eram pe locul trei la obezitate, dupa Grecia si Iugoslavia, fiindca la noi se mananca bine. Problema este ca in Romania nimeni nu mai vrea sa faca sport. In fiecare zi vin parinti la spital sa ne ceara scutiri medicale pentru copiii lor de la orele de educatie fizica”, a adaugat profesorul.

Integral in EVZ