Peste scandalul energiei ieftine de la complexurile Turceni si Rovinari, care a facut mari valuri la inceputul verii, s-a asternut usor tacerea. Cum era de altfel de asteptat, ministrul Economiei, Codrut Seres, dupa cateva declaratii acuzatoare la adresa unor firme ale caror conexiuni duc in varful clasei politice, a ingropat rapid subiectul.

La vremea respectiva, raportul Corpului de Control al MEC releva faptul ca vanzarile mascate de energie electrica de la Hidroelectrica catre furnizori licentiati cu capital privat prin intermediul complexurilor Turceni si Rovinari s-au efectuat sub nivelul celor practicate de piata centralizata a contractelor bilaterale, realizandu-se astfel un transfer de profit din sectorul de stat in cel

particular, profit care a insemnat numai in primul trimestru al anului 2006 nu mai putin de 5 milioane de euro.

Contracte preferentiale pentru sapte firme

Potrivit unui raport intocmit de Corpul de Control al MEC in vara acestui an, de aceste contracte preferentiale au beneficiat sapte firme, iar cea mai pagubita a fost termocentrala Turceni, care s-a ales cu o gaura de 150 miliarde de lei.

Culmea este ca aceste firme au reusit performanta de a cumpara energie in banda (adica 24 de ore din 24) la preturi care erau sub costurile de productie ale celor doua termocentrale.

Extinzand cercetarile, s-a descoperit ca de fapt aceasta energie provenea de la Hidroelectrica, iar pentru a masca vanzarile, in circuitul afacerii au fost incluse cele doua complexuri pentru a se putea utiliza formula de cos (fiecare producator isi pune pretul, se amesteca si iese unul mediu).

Chiar daca conducerile celor doua unitati au fost schimbate, contractele nu au fost deocamdata reziliate, iar termocentralele continua sa inregistreze pierderi foarte mari.

Pe langa aceasta, practicarea unor preturi de contract ferme pe 2006, sub costurile de productie a energiei electrice in relatiile contractuale bilaterale negociate cu anumiti furnizori licentiati in detrimentul altora, a distorsionat piata libera a energiei electrice.

La adapostul clauzelor de reziliere lipsa

Ministrul Seres promitea rezilierea sau, cel putin, renegocierea contractelor. Timpul a trecut, dar acestea curg mai departe pentru ca la incheierea lor nu s-au prevazut si clauze de reziliere.

Asa se face ca in lunile care s-au scurs, dupa ce intreaga afacere a fost data in vileag, "beneficiarii" contractelor privilegiate, prin care cumpara energie ieftina si o revand mai departe la preturi mult umflate, si-au vazut mai departe de treaba, banii curgandu-le in conturi.

Chiar si Electrica, care este cel mai mare distribuitor de energie electrica, nu a avut loc sa cumpere energie direct de la producatori, fiind "indrumata" sa cumpere de la intermediari, adica chiar de la firmele care au avut acces la borcanul cu miere.

La randul ei, Hidroelectrica se afla de ceva vreme in vizorul Ministerului Economiei si Comertului si chiar al DNA, dar lucrurile mai mult bat pasul pe loc. Controalele efectuate aici au scos la iveala tot felul de contracte paguboase pentru stat, dar rapoar-tele sunt tinute de cateva luni sub cheie de ministrul Seres pentru ca implicatiile duc foarte sus.

Aici vorbim despre contracte care prevad exportul unor cantitati mult prea mari fata de posibilitatile reale ale societatii si necorelate cu necesitatile interne ale sistemului energetic romanesc.

Integral in Romania Libera