Prezent:

Impozite noi la vremuri de aderare

de     Prezent
Miercuri, 8 noiembrie 2006, 0:00In 2007, mare parte din impozitele si taxele locale va avea aceleasi niveluri ca si cele valabile anul acesta. Surprize ar putea avea bucurestenii, deoarece autoritatile locale par hotarate sa impoziteze la sange casele si terenurile gazduite de capitala.

Mai mult, masinile luxoase si, implicit, cele de mare litraj vor deveni tot mai costisitoare pentru soferii bucuresteni, deoarece impozitul auto are toate sansele sa se majoreze de peste zece ori.

In anul fiscal 2007, impozitele pentru cladiri si terenuri (intravilane si extravilane) vor ramane nemodificate. Masura este valabila si pentru taxele de publicitate si cele extrajudiciare, dar, foarte important, si pentru taxele de timbru care, se stie, ca sunt extrem de costisitoare pentru contribuabili.

Codul Fiscal stabileste ca, in cazul persoanelor fizice, valorile impozabile pe metrul patrat de suprafata construita sunt diferentiate in functie de tipul cladirii.

Totodata, de la 1 ianuarie 2007, pentru suprafetele detinute de stat sau de catre unitatile administrativ-teritoriale, concesionate, inchiriate, date in administrare ori in folosinta, se stabileste taxa pe teren, care revine concesionarilor, locatarilor, precum si tuturor celor care au dobandit drept de administrare sau de folosinta.

IMPOZIT PE VALOAREA DE TRANZACTIONARE
Mult-discutatul impozit aplicat pe castigul obtinut din tranzactionarea proprietatilor imobiliare va fi inlocuit, anul viitor, de un impozit unic. Astfel, pentru proprietatile detinute mai putin de 3 ani, impozitul este de 3% daca valoarea bunului este de pana la 200.000 de lei.

Imobilele sau terenurile vandute dupa mai bine de 3 ani de detinere vor fi impozitate cu 2% daca valoarea bunului este de 200.000 de lei. Asadar, noul impozit nu se va mai aplica la diferenta rezultata dintre valoarea de dobandire si cea de vanzare, ci la intreaga suma de tranzactionare. Exista insa si o veste buna.

Taxele de timbru aferente vanzarii-cumpararii unei proprietati sau a unui teren vor fi eliminate, dat fiind ca ele vor fi incluse in acel impozit unic. Asadar, pentru serviciile notariale nu se va mai achita decat onorariul notarului.

BUCURESTENII, PEDEPSITI DE AUTORITATI
Locuitorii capitalei par insa cei mai napastuiti contribuabili. Spre exemplu, de la anul, impozitul pe autovehicule ar putea creste de pana la 23 de ori, daca Consiliul General al Bucurestiului va aproba un proiect de hotarare privind schimbarea modului de calcul al impozitelor.

Pana anul trecut, impozitul auto se calcula in functie de capacitatea cilindrica, prin inmultirea fiecarei grupe de 500 cmc cu sume cuprinse intre 7 si 8,6 lei. Printr-o hotarare recenta, Guvernul a diminuat fractiile de impozitare de la 500 cmc la 200 cmc, nivelul impozitului crescand astfel proportional cu capacitatea cilindrica a autovehiculelor.

Practic, din 2007, impozitul va fi determinat pin inmultirea fiecarei grupe de 200 cmc cu sume cuprinse intre 7 si 50 de lei. Calcule simple arata ca pentru masinile de mic litraj birul va fi mai scump de pana la doua ori. La polul opus se situeaza masinile de peste 2.000 cmc, in cazul carora impozitul s-ar putea majora de aproape 13 ori.

Astfel, pentru o Dacie de 1.400 cmc, impozitul se va mari de la 21 de lei noi (aferenti a trei fractii de cate 500 cmc), cat este in prezent, la 56 de lei noi (valabil pentru 7 fractii de cate 200 cmc). In schimb, pentru un autoturism cu un motor de 2,9 litri, proprietarul ar trebui sa plateasca 900 de lei noi, fata de 72 de lei noi cat este acum.

LOCUINTE TAXATE CU 20% MAI MULT
Nici in ce priveste locuintele, vestile nu sunt mai bune pentru bucuresteni. Bugetele sectoarelor au nevoie de bani, iar contribuabilii sunt obligati sa-i scoata din buzunare.

Desi hotararea de guvern care modifica modul de calcul al impozitelor nu a aparut inca in „Monitorul Oficial“, autoritatile locale nu vor sa piarda timp, astfel incat au si stabilit cu cat vor umfla impozitele pe case si terenuri. In ansamblu, noile niveluri sunt cu 20% mai mari decat cele valabile anul acesta.

Potrivit oficialilor, contribuabilii care se vor grabi sa se supuna acestei decizii si vor plati impozitul majorat pana la 31 martie 2007 vor beneficia de o reducere de 7%. Apoi, pentru apartamentele cu o vechime mai mare de 50 de ani, impozitul se va reduce cu 20%, in vreme ce pentru casele mai vechi de 30 de ani, discountul va fi de numai 10%.

Pentru locuintele mai spatioase, adica pentru suprafete mai mari de 150 mp, se vor plati impozite cu 5% pentru fiecare 50 mp care depasesc aceasta suprafata. II

Alte reguli de impozitare
 • La transferul dreptului de proprietate asupra constructiilor si terenurilor aferente acestora, precum si in cazul terenurilor fara constructii, se datoreaza un impozit care se calculeaza astfel:

 • Pentru constructiile sau terenurile detinute mai putin de 3 ani inclusiv, impozitul este de 3% daca bunul respectiv valoreaza pana la 200.000 de lei. Pentru casele ori terenurile a caror valoare depaseste 200.000 de lei, impozitul este de 6.000 de lei plus 2%.

 • Pentru constructiile sau terenurile detinute de mai bine de 3 ani, impozitul este de 2% pentru valorile de pana la 200.000 de lei. In cazul cladirilor sau al terenurilor care pretuiesc si mai mult, impozitul este de 4.000 de lei plus 1%, calculat la valoarea ce depaseste 200.000 de lei.

  Impozitul se calculeaza la valoarea declarata de parti in fata notarului. Daca valoarea declarata este inferioara valorii orientative stabilite prin expertiza realizata de Camera Notarilor Publici, impozitul se va calcula la aceasta valoare. Camerele Notarilor Publici sunt obligate sa actualizeze in fiecare an valorile de circulatie a bunurilor imobile.

 • La transferul dreptului de proprietate cu titlu de mostenire nu se datoreaza impozit daca succesiunea este dezbatuta si finalizata in termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. In cazul nefinalizarii procedurii succesorale in termenul prevazut anterior, mostenitorii datoreaza un impozit de 1%, calculat la valoarea masei succesorale.

 • Pana acum existau patru termene pentru plata taxelor si impozitelor locale. Din 2007, plata impozitelor se va face la doua termene (31 martie si 30 septembrie), in rate egale.

 • La fel ca si in ceilalti ani, si anul viitor se vor aplica impozite diferentiate pentru cei care detin mai multe case. Pentru prima locuinta in afara celei de domiciliu, impozitul se majoreaza cu 15%, pentru cea de-a doua casa se plateste cu 50% mai mult, pentru ca in cazul celei de-a treia sau a patra locuinte, impozitul sa se majoreze cu 75%, respectiv 100%. II .
 • Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


  69 vizualizari


  Abonare la comentarii cu RSS

  ESRI

  Întâlniri on-line | #deladistanță

  Top 10 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri

  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.  powered by
  developed by