Odata cu intrarea in marea familie a Europei, cetatenii romani au surpriza sa constate ca in afara de drepturi mai au si obligatii. Una dintre acestea o reprezinta Taxa Verde pentru echipamentele electrice.

Din fericire, autoritatile romane nu sunt inca pregatite pentru implementarea ei din 1 ianuarie 2007, prin urmare, luna martie a anului viitor este un moment mai probabil pentru punerea ei in practica.

Cumparatorul roman trebuie sa afle ca in curand va trebui sa plateasca o taxa pentru reciclarea aparatelor si echipamentelor electrice. Nivelul acestei taxe nu a fost stabilit inca, dar se pare ca va ajunge la un nivel de 2 -10 Euro la fiecare produs.

Reporter: Pe baza carei legi se va introduce Taxa Verde in Romania?

Valentin Negoita: Legislatia romaneasca se bazeaza pe HG 448/2005 ce reprezinta implementarea Directivei Europeane EC 96/2002 si ea statueaza responsabilitatile producatorilor, importatorilor, distribuitorilor si comerciantilor de echipamente IT&C si al celor de elctrocasnice.

Practic, este vorba de trei clase de produse, cele albe - elecromenajerele, gri - IT&C si cele maro - electronicele de consum.

Rep.: De ce le spuneti albe, gri si maro?

V.N.: Asa au fost denumite de UE. Probabil datorita culorii lor din magazine, majoritatea electrocasnicelor sunt albe, IT-ul are gri-ul in componenta iar celelalte produse pot fi de orice culoare asa ca li s-a dat o culoare la intamplare, de ce nu maro? Oricum acest lucru nu are prea mare importanta.

Revenind la ideea anterioara, va spuneam ca legislatia europeana a fost translatata si in Romania si ea prevede ca producatorii sau importatorii de echipamente sa se ocupe de finantarea fluxului de colectare, respectiv reciclare al echipamentelor.

In Romania, ca si in celelalte tari europene producatorii s-au grupat in organizatii colective de gestionarea DEEE-urilor. Practic, pe baza unui contract de predare de responsabilitati catre asociatiile constituite, producatorul nu face decat sa plateasca o factura lunara pe importurile facute sau produsele pe care le pune pe piata.

El nu se mai preocupa de altceva decat daca este si comerciant. Atunci are obligatia ca sa preia produsele pentru reciclare de la populatie fara nici o taxa suplimentara. Spre exemplu, daca iti cumperi un frigider, atunci cel care vine cu el acasa la tine are obligatia sa il ia pe cel vechi, pentru a nu te pune in situatia de a abandona obiectul vechi in fata casei sau a blocului.

Asta este valabil in cazul echipamentelor elecronice, electrocasnice, IT&C etc. Acestea sunt singurele obligatii ale producatorilor in a colecta concret ceva, altminteri aceste obligatii de colectare se transfera primariilor care trebuie sa se ingrijeasca de crearea si operarea unor puncte de colectare.

Rep.: Ce ne puteti spune despre reciclare?

V.N.: Toata aceasta directiva se bazeaze de doua directii, si anume recuperarea curata si reciclarea optima a produselor. Pot da un exemplu real. Am fost la uzinele de reciclare din Olanda si am asistat la dezmembrarea unor televizoare si monitoare. Banda merge, se opreste la stop, vin doi ciocanari ce sparg efectiv cu ciocanul fiecare ecran in parte.

Toata sticla cade intr-o cuva de unde este transportata la locul ei de depozitare. Urmatoarea etapa este dezmembrarea carcasei si sortarea in plastic si metal. La iesire, se obtin trei munti, unul de plastic, altul de metal si al treilea de sticla. Toate acestea se valorifica in proportie de 75%.

Legea reprezinta prima faza, urmeaza gruparea in asociatii, unde am facut ECO TIC, organizatia producatorilor de echipamente IT&C si electronice de consum ce reuneste astazi 60 de membri, organizatia producatorilor de echipamente electromenajere si organizatia producatorilor de echipamente de iluminat.

Acestea din urma trebuie sa se creeze, pentru ca, in momentul de fata sunt in faza constituirii. Oricum, cea mai sensibila este cea de echipamente de iluminat intrucat operatiunea de reciclare este foarte costisitoare. Astfel, o treime din pretul unui bec se duce in reciclare.

Cele trei organizatii vor duce greul in a convinge populatia, ceea ce reprezinta o munca destul de dificila ce se va intinde pe ani de zile.

Rep.: Cine asigura fondurile?

V.N.: Populatia insasi. Echipamentele vor avea o Taxa Verde vizibila, marcata distinct pe factura. Oricum produsele sub un anumit pret, de exemplu 2 milioane de lei nu vor fi taxate. Consumatorii vor suporta cea mai mare parte din costurile de recuperare, reciclare din propriul buzunar. Asfel, ajungem la statutul de european ce iti aduce nu numai drepturi ci si obligatii. Aceasta este o obligatie.

Pe langa costurile de colectare - reciclare mai sunt si costurile de educare a populatiei, prin campanii etc. Acestea vor fi suportate in cea mai mare parte din bugetele de marketing ale marilor producatori.

Acestia vor avea posibilitatea de a face campanii de marketing prin care sa includa aceasta taxa in pretul produsului, practic ieftinind produsul cu 5-10 euro pentru ca beneficiarul final sa nu plateasca nimic in plus. Producatorul va castiga, in schimb, o imagine favorabila pe piata.

Taxa Verde vizibila reprezinta de fapt un cuantum relativ mic care se ataseaza pretului final si care va fi luata o data la vanzare si va merge la producator, care il da asociatiei ce plateste reciclatorul.

Rep.: Nu se poate gasi o modalitate mai simpla?

V.N.: Din pacate nu deoarece este bine sa ai controlul asupra acestor bani. De exemplu, distribuitorii nu au toti magazine, si asta este o problema. In vest, exista un sistem eficient prin care se colecteaza acesti bani de la vanzatorul final, care isi opreste si o cota de 10 procente. Acesta este ciclul pe care o sa-l avem si noi incepand cu anul viitor.

Nu cred ca se va aplica din ianuarie 2007 pentru ca trebuie sa ii asteptam si pe celalti sa se constituie, este normal ca sa pornim aceasta campanie cu totii. Dupa aceea va trebui sa ne intalnim, sa facem niste planuri de fundamentare ale acestor taxe, sa luam autorizarile de la ministerul mediului pentru operare.

Trebuie sa fim cu totii, inclusiv la negocierile cu reciclatorii pentru ca nu ne asteptam sa fim tratati diferit. Daca in vest echipamentele IT&C se duc intr-o directie, electrocasnicele in alta si lampile sunt tratate diferit acesta nu va fi si cazul nostru.

Nu suntem inca pregatiti, se va baga de-a valma intr-un singur container tot ce vine si abia la reciclator se va face sortarea si atunci iti factureaza per kilogram.

Rep.: Dar reciclatorii castiga pe doua parti.

V.N.: Este adevarat, castiga din contractele de reciclare si castiga din valorificarea produselor. Tocmai asta este o problema, pentru ca trebuie facute studii pentru a vedea cat sunt ratele de reciclare. Dupa ce se fac toate studiile putem obtine un alt pret de la reciclator. Problema este ca el poate spune ca daca nu-ti place sa te duci la altul.

Aici avem o mare problema, pentru ca deocamdata, exista in principiu ateliere de reciclare. Adevarata uzina pe care o asteptam este cea pe care o vor face taiwanezii impreuna cu o companie britanica, la Buzau. Dar, inca este in faza de proiect si va fi operationala abia peste 6 luni.

Rep.: Deci, in momentul de fata, pretul platit de utilizatorul final pentru aceasta taxa este o necunoscuta, nu aveti toate calculele facute.

V.N.: Evident, acesta este si motivul pentru care ne referim in momentul de fata doar la taxele din Europa. Ne asteptam ca si la noi preturile sa fie similare: PC-ul - 10 euro, laptopul - 8 euro, monitoarele si televizoarele - 6 euro si cele mai ieftine din IT sunt imprimantele la 3 euro. Astea sunt tarifele europene, vom vedea ce se intampla in Romania.

Spre exemplu, am avut un studiu facut de o companie din Romania care a facut toate caculele si a ajuns la un pret de 2,5 euro pe kg. Adica 25 de euro pentru un desktop. Este clar ca ceva este in neregula, in UE pretul la un kg este de 0,60 euro. Nu stiu care era problema la noi de a dat acest rezultat, poate forta de munca scumpa.

Rep.: Poate au importat muncitori din Germania.

V.N.: Este posibil. Or fi adus niste minti luminate de ciocanari de acolo. Calificarea lor este egala cu zero, oare ce calificare iti trebuie ca sa dai cu ciocanul intr-un monitor?