Marti, 14 noiembrie 2006, de la ora 18, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru nr. 38), va avea loc lansarea volumului Chipul mortii: dialog cu Vladimir Bukovski despre natura comunismului de Marius Oprea, aparut la Editura Polirom.

Vor lua cuvantul Marius Oprea, Horia-Roman Patapievici, Mircea Dinescu si Ovidiu Simonca.

Dialogul dintre istoricul roman si celebrul dizident rus releva faptul ca, dupa revolutia din 1989, nu a existat cu adevarat o vointa de condamnare a crimelor comunismului.

Rechizitoriu al vechiului regim, volumul pune in discutie si raporturile tranzitiei cu perioada anterioara: aplicarea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara, deconspirarea Securitatii si inlaturarea fostilor activisti din functiile publice au ramas doar deziderate, pana acum nefiind facuta o condamnare ferma, oficiala a totalitarismului comunist.

„Marius Oprea este unul dintre cei mai dinamici si mai lucizi istorici romani ai subiectului pe care il abordeaza - crimele comunismului. Si-a asumat riscuri foarte mari si cred ca, in mare masura, roadele se vad acum, prin crearea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.

Cartile pe care le-a publicat - cum este si cea de fata, Chipul mortii, un rechizitoriu serios la adresa crimelor comunismului -, precum si toate eforturile lui se incadreaza in acest context surprinzator, in care pentru prima data se ia in discutie oficial, cu toata opozitia fostilor comunisti si a aliatilor lor, caracterul criminal al regimurilor comuniste.” (Stephane Courtois)

Marius Oprea (n. 1964, Targoviste) este licentiat in istorie la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti; specializari in arheologie si istorie medie romaneasca. Este autorul a peste o suta de articole privind aspecte din istoria Securitatii, care au fost publicate in presa, difuzate la Radio „Europa Libera” sau incluse in culegeri de studii si publicatii academice.

In prezent, este consilier al primului-ministru pe probleme de securitate nationala, iar din aprilie 2006 este presedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania. Carti publicate: Banalitatea raului. O istorie a Securitatii in documente. 1949-1989, 2002; Ziua care nu se uita. 15 noiembrie 1987, Brasov (in colaborare cu Stejarel Olaru), 2002; Securistii partidului.

Serviciul de cadre al PCR ca politie politica. Studiu de caz: arhiva Comitetului Municipal de Partid Brasov (coord.), 2002 (Polirom), Mostenitorii Securitatii, 2004 ; Zorba si catedrala. 59 de povestiri de la frontiera, 2006 (Humanitas).