Majoritatea covarsitoare a alegatorilor din regiunea separatista Osetia de sud au votat in favoarea separarii de Georgia si considera acest scrutin drept un prim pas spre o alipire ulterioara la Rusia. Situatia de aici se aseamana foarte mult cu cea din Transnistria, si de aceea autoritatile de la Chisinau au condamnat referendumul.

Presedinta Comisiei Electorale Centrale, Bela Plieva, a anuntat luni ca 99 la suta dintre alegatori au votat in favoarea independentei la referendumul desfasurat in data de 12 noiembrie, relateaza BBC.

Participarea la vot a fost de aproape 95 la suta. In paralel, 96 la suta dintre alegatori au votat in favoarea realegerii lui Eduard Kokoity in functia de presedinte al regiunii separatiste.

Acesta a cerut comunitatii internationale sa accepte rezultatul referedumului.

"Locuitorii Osetiei de sud au luat parte la un vot pentru pace, stabilitate si pentru incheierea civilizata a conflictelor. Intindem o mana atat spre Rusia cat si spre Uniunea Europeana si cerem tuturor sa respinga politica standardelor duble", a declarat Eduard Kokoity.

Campania electorala a fost pe alocuri violenta, fortele de securitate osetine omorand patru persoane acuzate ca ar fi planuit atentate teroriste in ziua votarii. Un fost ministru sud-osetin a aparut la televiziune si a declarat ca intentiona sa-l asasineze pe liderul regiunii separatiste, Eduard Kokoity.

Nu este singurul conflict pe care Georgia il are cu separatistii, celalalt fiind cu Abhazia, o regiune mai mare in nord vestul tarii. Abhazia a luptat intr-un razboi civil, intre 1990 si 1992, iar Osetia de sud intre 1992 si 1993 cu trupele guvernului de la Tbilisi.

Pe de alta parte, Georgia acuza Rusia, vecinul sau de la nord, de sprijinirea separatistilor, intre altele prin prezenta trupelor ruse, numite de "mentinere a pacii", pe teritoriul sau.

Sub presedintia lui Vladimir Putin, Federatia Rusa s-a implicat mai activ in sprijinirea celor doua regiuni, atribuind pasapoarte rusesti multor cetateni si platind pensii de stat.

Din acest motiv, relatiile dintre Georgia, condusa de presedintele Mihail Saakashvili, si Rusia sunt extrem de incordate.

Pe de alta parte, liderii separatisti din Abhazia si Osetia de sud se intalnesc adeseori sau semneaza comunicate de solidaritate cu liderul autoproclamatei Republici Moldovenesti Nistrene, Igor Smirnov.

De aceea, ministerul de externe al Republicii Moldova a condamnat referendumul din Osetia de sud, facand o paralela cu un referendum similar desfasurat recent in Transnistria.

"Consideram ca aceasta masura unilaterala si neproductiva a regimului din Osetia de sud va declansa un nou val de tensiuni politice.

Pseudo-referendumul organizat in Transnistria pe 17 septembrie ca si actualul referendum nelegitim din Osetia de sud reprezinta un efort concertat de a submina eforturile internationale de a rezolva conflictele din fosta URSS", se spune in comunicatul emis de ministerul de externe de la Chisinau.

"Ministerul de externe al Republicii Moldova impartaseste pozitia Uniunii Europene si a Statelor Unite ca acest asa zis referendum e anti-constitutional si cere statelor si organizatiilor internationale sa il condamne", se mai spune in comunicatul de presa citat de BBC.