Grupul Energy Financing Team (EFT) a transmis redactiei HotNews.ro un drept la replica privind articolul Investigatie internationala in industria energiei din Balcani, in care EFT - un jucator important pe piata regionala a energiei, era nominalizata printre companiile acuzate de practici ilegale. Va prezentam, integral, scrisoarea remisa de EFT.

1. Investigatia privitoare la EFT, Dl. Vuk Hamovic si GML International, efectuata de procurorul international in Bosnia si Hertegovina, s-a incheiat la 7 aprilie 2006. Procurorul international, dl. Jonathan Ratel, nu a gasit aspecte incorecte in comportamentul de afaceri al EFT, al d-lui Vuk Hamovic sau al GML.

2. Contrar celor sugerate in articolul CIN publicat de dumneavoastra, nu exista patru investigatii diferite privitoare la EFT. Am prezentat celor de la CIN documente care demonstreaza clar falsitatea acestei afirmatii. Au existat doar doua investigatii, in Bosnia si Hertegovina (care la aceasta data este incheiata) si in Marea Britanie.

Faptul ca cei de la CIN nu si-au recunoscut greseala dovedeste care sunt sunt standardele lor etice si jurnalistice.

3. Investigatia asupra companiei EFT in Marea Britanie a inceput in urma unei cereri de Asistenta Juridica Reciproca (MLA) adresate de Procurorul International din Bosnia si Hertegovina. Desi nu putem sti care va fi rezultatul investigatiei din Marea Britanie, ne asteptam ca si aceasta sa se incheie in viitorul apropiat, dupa incheierea investigatiei din Bosnia.

4. Afirmatia CIN conform careia “un procuror sarb a cerut o pre-investigatie asupra companiei EFT” este falsa, asa cum se poate vedea din documentele prezentate celor de la CIN (vezi documentele atasate), prin care Curtea Sectorului Unu din Belgrad confirma ca nu exista vreo investigatie in curs privitoare la directorii EFT.

Conform legii sarbe, va rugam sa retineti ca numai persoanele fizice (nu firmele) pot fi investigate si judecate. De asemenea, va rugam sa retineti ca “pre-investigatie” nu reprezinta o categorie juridica cunoscuta: cineva sau este cercetat, sau nu.

5. Din cate stim noi, nu este adevarat ca Inspectorul General USAID “efectueaza propria sa investigatie” asa cum se afirma in articolul publicat de dumneavoastra. USAID a confirmat companiei EFT ca nu se putea ajunge la aceasta concluzie din raspunsurile pe care le-a furnizat la intrebarile CIN.

6. Tot conform textului, “contractele EFT pentru energie au fost cercetate si de o comisie parlamentara care sugera in 2004 sa se efectueze auditari independente asupra relatiei dintre EP Serbia si contractorii sai, inclusiv EFT. Plenul parlamentului nu a reactionat la aceste sugestii”. Si aceasta afirmatie este falsa.

Cea care a sugerat un audit independent al contractelor sale cu EPS a fost EFT, dar aceasta initiativa a fost refuzata de Partidul Radical Sarb de extrema dreapta, cel care a instigat si condus comisia parlamentara.

In timpul audierilor care au fost transmise in direct la televiziunea nationala, a fost evident cum comisia a fost folosita pentru promovarea Partidului Radical Sarb al carui lider se afla in prezent la Haga, acuzat de crime de razboi.

Cele aflate si dovezile prezentate comisiei parlamentare au fost prezentate si procurorilor sarbi care nu au constatat iregularitati sau elemente pe care sa-si bazeze o acuzatie legala.