Contractul de privatizare a companiei Petrom a ajuns la Parchetul General, anunta Romania Libera. Dorinel Mucea, negociatorul privatizarii unor societati strategice ale statului roman (printre care Petrom si distributia de gaze) in guvernarea PSD, este urmarit penal pentru acuzatii grave, scrie EvZ. Infractiunile sunt de atingere a securitatii nationale, scrie Ziua care propune trei solutii pentru depasirea crizei energetice.

Sedinta CSAT: privatizarile contin erori

Contractul OMV-Petrom, la Parchet

preluare Romania Libera

Contractul de privatizare a companiei Petrom a ajuns la Parchetul General, procurorii urmand a verifica daca incheierea acestuia a fost facuta cu respectarea legalitatii. Anuntul a fost facut ieri de presedintele Romaniei, Traian Basescu, dupa sedinta CSAT in care s-a analizat situatia energetica a Romaniei.

Contractul Petrom "a ajuns pe buna dreptate la Parchet", a declarat seful statului. Basescu a precizat faptul ca toate contractele de privatizare a resurselor energetice, "inclusiv contractul Petrom", contin erori. Ca atare, CSAT a cerut ministrului Industriilor, Codrut Seres, sa faca publice toate contractele prin care s-au privatizat resursele energetice ale Romaniei.

Basescu a denuntat si practica intermedierilor de energie. Desi pe masa CSAT s-au aflat ieri toate aceste contracte, seful statului a precizat ca nu este treaba Presedintiei sa le faca publice si i-a recomandat lui Seres sa le afiseze pe site-ul Ministerului Economiei.

Dupa ce au ajuns la concluzia ca privatizarile din ultimul timp ameninta siguranta energetica a Romaniei, membrii CSAT au dispus formarea unei comisii care in termen de 3-6 luni ar urma sa realizeze un proiect de strategie in domeniu.

Romania Libera.

Marea privatizare, cu mafie si tradare

de Marius Draghici (EvZ)

Fratia consiglierilor. Procurorii confirma dezvaluirile EVZ. Dorinel Mucea, negociatorul privatizarii unor societati strategice ale statului roman (printre care Petrom si distributia de gaze) in guvernarea PSD, este urmarit penal pentru acuzatii grave.

> atingere adusa sigurantei nationale;

> furnizare de informatii catre o grupare de criminalitate organizata.

Dorinel Mucea este unul dintre colaboratorii cei mai apropiati ai fostului ministru al industriilor, Dan Ioan Popescu.

Alte sapte persoane, functionari publici romani si consultanti internationali de la Credit Suisse First Boston, implicati in marea privatizare, au fost puse sub urmarire penala de catre procurorii romani.

Printre "clientii" procurorilor se numara si Robert Neagoe, seful Directiei Juridice din Oficiul pentru Privatizare. Acesta este sotul Monalisei Neagoe, presedintele Tribunalului Bucuresti si, totodata, doctorand al lui Adrian Nastase.

Cazul a fost lucrat timp de un an de ofiteri ai Serviciului Roman de Informatii (SRI) si ai Serviciului de Informatii Externe (SIE).

Lista anchetatilor

Functionari

> Dorinel Mucea - director adjunct la Oficiul Privatizarii

> Robert Neagoe - director juridic la Oficiul Privatizarii

> Donciu Mihai Radu - consilier in Ministerul Comunicatiilor

EvZ

Solutiile ZIUA

Trei solutii avansate de ZIUA pentru a depasi criza energetica, fara a mai fi necesara modificarea contractului OMV:

1. OMV sa ramana cu 20-30% din resursele de zacaminte concesionate pe 30 de ani, restul resurselor urmand sa fie scoase la licitatie. Acest fapt aduce si venituri, dar, in primul rand, creeaza o piata concurentiala, ceea ce, implicit va conduce la reduceri de preturi.

2. Daca nu se schimba valoarea redeventelor - care sunt inghetate, prin contract, pentru zece ani, din momentul privatizarii - in schimb, asa cum se intampla si-n alte tari, cei care au in concesiune resursele pot fi obligati sa extraga 20-30% si pentru stat. Statul vinde apoi la licitatie aceasta cota, ceea ce, iarasi, va conduce la scaderea preturilor pe piata energetica.

Integral in Ziua