Pentru a contracara problemele care se ivesc pe timp de iarna, automobilistii trebuie printre altele sa puna la punct sistemul de ventilatie, precum si pe cel de alimentare.

Toamna tarzie care se incapataneaza sa faca loc iernii geroase este cu siguranta pe placul automobilistilor care nu si-au pregatit masina de iarna. Dar cu siguranta timpul se va strica. Asadar, nu este timpul trecut pentru o vizita la un service auto. Totul va dura aproximativ 3-4 ore si va costa in jur de 500 RON.

Pretul este valabil daca se vor cumpara cele mai ieftine cauciucuri de iarna, iar instalatia de incalzire este in stare buna de functionare. Pregatirea de iarna a unei masini incepe cu verificarea antigelului.

"Daca de-a lungul timpului au existat scurgeri de lichid, lichidul care asigura racirea motorului va fi scos si inlocuit cu apa combinata cu antigel", ne-a spus Ion Voicu, administrator la Iany Service. La o Dacie, spre exemplu, intra 3 litri de antigel pur. Se foloseste antigel pur pentru ca rezista si la temperaturi de -30 de grade celsius. Pretul unui litru de antigel este de 7 RON.

Foarte important in pregatirea de iarna a unei masini este inlocuirea cauciucurilor cu unele speciale. Potrivit lui Ion Voicu, pretul cauciucurilor de iarna variaza intre 100 si 600 RON, in functie de dimensiuni, precum si de firma producatoare.

Aprinderea poate da batai de cap

Exista si posibilitatea cumpararii de cauciucuri mixte, care pot fi folosite in toate anotimpurile. Ideal ar fi ca toate cauciucurile sa fie schimbate. "Daca automobilistul are o putere financiara mai mica este recomandata schimbarea celor doua cauciucuri de pe partea care asigura tractiunea autovehiculului", a mai spus Voicu. Schimbarea unui cauciuc costa 5 RON.

Urmatorul pas in pregatirea masinii de iarna consta in verificare si eventual schimbarea pieselor ce compun sistemul de ventilatie al masinii. Cel mai grav lucru care se poate intampla sistemului de ventilatie si respectiv proprietarului este arderea motorasului. Schimbarea acestuia, in functie de marca masinii variaza intre 150 si 600 RON.

La fel trebuie urmarit si termostatul care trebuie sa lucreze la capacitate maxima. Daca nu lucreaza bine, termostatul poate influenta sistemul de dezaburire. Pentru a nu avea surprize neplacute si aprinderea trebuie verificata. Schimarea aprinderii masini, in caz ca s-au descoperit nereguli va costa aproximativ 100 RON, pentru o Dacie, cu tot cu piese si manopera.

Adica, masina va beneficia de platina, de capac de delcou, precum si de bujii, toate noi.

Integral in Curentul