La Bruxelles este asteptat Raportul final al comisiei Parlamentului European privind presupusele zboruri secrete ale CIA in mai multe state europene. In presa internationala au aparut, deja, informatii pe care documentul le-ar contine.

O lista a zborurilor CIA poate fi gasita pe situl www.ghostplane.net

Reuters citeaza marturia lui Wolfgang Kreissl-Doerfler, un membru social-democrat german al comisiei de ancheta, care afirma ca suspiciunile fata de Polonia sunt mai mari decat cele cu privire la Romania, din cauza dovezilor prezentate in raportul comisiei de ancheta a Parlamentului European.

Cele doua tari au respins acuzatiile, insa eurodeputatul italian Claudio Fava, care conduce investigatia Parlamentului European, a precizat ca are dovezi care atesta existenta unei asemenea inchisori in Polonia.

"The New York Times", scrie, miercuri, in editia on-line ca raportul va arata ca statele europene stiau ca au gazduit zboruri CIA sau au adapostit detinuti. "Mai multe guverne au cooperat la acest plan activ sau pasiv", cu CIA, ar urma sa afirme, potrivit cotidianului, seful comisiei de investigatii, euro-parlamentarul italian Claudio Fava.

Conform sursei citate, raportul ar urma sa mentioneze ca 11 state europene, inclusiv Marea Britanie, Italia si Germania, stiau despre activitatea CIA.

Acelasi cotidian publica, miercuri, povestea unui avocat care sustine ca a fost rapit, din greseala, in timp ce se afla in vacanta in Macedonia, transportat in Afganistan si torturat. El cere acum sa i se faca dreptate in justitie.

Oficialii americani - "un raport isteric"

Pe de alta parte, Washington Post mentioneaza mai ales faptul ca raportul asteptat miercuri va critica aspru Polonia, unde ar fi existat un loc temporar de detentie pentru suspectii de terorism, langa aeroportul Szymanow.

In plus, articolul il citeaza pe John B. Bellinger III, consilierul juridic al secretarului de stat Condoleeza Rice, care catalogheaza documentul Parlamentului European drept "isteric", adaugand ca nu contine informatii despre misiunea zborurilor CIA.

Romania - necooperanta

Marti, EUobserver in editia online scria ca Romania si inca noua state vor fi aspru criticate in raportul final al Comisiei Parlamentului European ca ar fi gazduit sute de zboruri secrete ale CIA.

Potrivit acestei surse, alaturi de Romania, in raportul care va fi dat publicitatii, miercuri, de Claudio Fava, seful comisiei, vor fi mentionate si Marea Britanie, Germania, Irlanda, Portugalia, Spania, Grecia, Cipru, Italia si Polonia.

Raportul va mentiona ca Germania ar fi gazduit cele mai multe zboruri - 336, urmata de UK (170) si Irlanda (147). Este vorba de transporturi ilgale de prizonieri la baza de la Guantanamo sau in Uzbekistan.

Suspiciuni planeaza inca asupra Poloniei, unde au fost inregistrate 11 zboruri CIA. Potrivit EU Observer, Claudio Fava va arata, miercuri, ca in Polonia a existat un loc temporar de detentie pentru suspectii de terorism, langa aeroportul Szymanow, din nord-estul tarii.

"Avem destule dovezi pentru a afirma ca a existat o inchisoare CIA in Polonia", a afirmat Fava. Raportul nu precizeaza locatia exacta a centrului de detentie.

La aceasta concluzie s-ar fi ajuns in urma declaratiei unui martor, conform caruia un Boeing 737 de la Kabul, cu 7 persoane la bord, ar fi aterizat pe aeroportul Szymanow, in 22 septembrie 2003, de unde ar fi preluat inca 5 pasageri, plecand apoi spre centrul de detentie de la Guantanamo, in Cuba.

Documentul Comisiei de specialitate din PE ar urma sa califice drept "necooperante" Romania, Italia, Marea Britanie, Austria si Macedonia, in ancheta privind presupusele zboruri secrete CIA.