Plenul Parlamentului European a votat, joi, raportul lui Pierre Moscovici, referitor la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Documentul a primit 542 de voturi "pentru", 41 "impotriva" si 27 de abtineri.

Amendamentul privind reluarea adoptiilor internationale de fost respins de marea majoritate a europarlamentarilor. Acestia au atras, insa, atentia ca trebuie continuate eforturile in domenii sensibile precum justitia, siguranta alimentara si situatia minoritatilor.

Parlamentarii europeni au votat, insa, amendamentul prin care se cere statelor membre UE sa deschida piata muncii pentru romani, de la 1 ianuarie 2007, "in spiritul liberei circulatii a fortei de munca, garantat de legile comunitare".

Romania a fost felicitata pentru progresele inregistrate in ultimele luni si a fost indemnata sa continue reformele.

Amendamentele dezbatute in Parlamentul European

La raport fusesera depuse cinci amendamente, referitoare la adoptiile internationale, libera circulatie a fortei de munca, reformele din Romania si alegerile pentru Parlamentul European.

Inainte de votul de joi din plen, aceste amendamente au fost dezbatute miercuri.

Prima a fost problema adoptiilor internationale.

Eurodeputatii din grupul liberal democrat al Parlamentului European (ALDE) Claire Gibault si Jean-Marie Cavada, au depus un amendament prin care amintesc faptul ca legislativul european a cerut autoritatilor romane, inca din decembrie 2005, sa rezolve dosarele de adoptie ale celor care incepusera demersurile chiar in perioada intrarii in vigoare a moratoriului privind adoptiile nationale ( 2001).

Ei amintesc si de cele peste 400 de semnaturi stranse de la eurodeputati prin care acestia cer Guvernului roman sa reia cat mai repede examinarea cererilor de adoptie in interesul copiilor.

Liderul ALDE, Graham Watson, l-a anuntat, miercuri, pe premierul Calin Popescu Tariceanu ca europarlamentarii ALDE nu vor vota amendamentele privind adoptiile internationale.

Un al doilea amendament, propus de raportorul pentru Romania al PE, Pierre Moscovici, se refera la restrictiile pe care numeroase tari UE au anuntat ca le vor aplica pe piata muncii pentru Romania si Bulgaria, care vor adera la Uniune la 1 ianuarie 2007.

Acesta arata ca, dupa ultimul val de aderare la UE in 2004 nu au fost perturbari pe piata europeana a muncii si atrage atentia ca impunerea de restrictii ar putea crea diviziuni "intre cetatenii de prima si a doua categorie".

Un alt amendament arata prezenta politica si participarea electorala a unor forte politice care nu respecta democratia, statul de drept si egalitatea minoritatilor etnice si care vor lua parte la alegerile pentru Parlamentul European, in aprilie 2007.

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a felicitat, miercuri, Romania si Bulgaria dar a reamintit ca executivul comunitar nu va ezita sa ceara activarea clauzelor de salvgardare daca vreuna dintre cele doua tari nu si-ar respecta obligatiile asumate.

Raportul redactat de Pierre Moscocivi a fost aprobat, in 23 noiembrie, de membrii Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, cu 51 de voturi „pentru” si un singur vot „impotriva”. Dar la acesta au fost depuse apoi amendamente noi.