"In opozitie, fara speranta vreunei aliante salvatoare, PC se joaca infantil cu propriul destin politic."

Calin Popescu-Tariceanu a cerut ca luminile de la Palatul Victoria sa nu fie aprinse de 1 Decembrie. Instinctul sau suferind i-a soptit, probabil cu ultimele forte, ca la guvern nu va fi sarbatoare, cel putin pentru el.

Nu s-a inselat: PC pleaca de la guvernare, lideri marcanti ai UDMR vor lua drumul Parchetului, iar mutarile politice ale PD, teleghidat de la Cotroceni, sunt imprevizibile. Si daca scaunul sau de la Palatul Victoria ramane fara picioare, zilele la sefia PNL, hartuit din interior si din afara de platforma Stoica-Stolojan, sunt numarate.

PD se simte bine, instabilitatea nu poate fi pusa pe seama sa si nici a lui Traian Basescu, ci a problemelor interne din PNL si UDMR, a iesirii PC de la guvernare. Calea spre putere, prin schimbarea raportului de forte sau prin alegeri anticipate, este deschisa.

Executivul a primit o lovitura de moarte tocmai prin anuntata iesire a PC, asteptata, dar totusi surprinzatoare in contextul actual. De ce il lasa PC pe Calin Popescu-Tariceanu in mijlocul furtunii, in conditiile in care stabilitatea si coerenta guvernarii erau principalele sale atuuri in conflictul cu Traian Basescu?

De ce ar renunta la putere, singura platosa pentru un partid ai carui lideri, Dan Voiculescu, Codrut Seres si Dan Ioan Popescu sunt implicati pana peste cap in dosarul "Energia"? Primul raspuns, spontan, este ca din prostie.

PC s-a intoxicat cu zvonul plecarii PD de la guvernare si a tinut mortis sa fie el primul. In opozitie, fara speranta vreunei aliante salvatoare si cu sefi cercetati penal, PC se joaca infantil cu propriul destin politic, fara o miza reala

Pana acum, guvernul a plutit prin turbulentele politico-penale.

Ramas fara majoritate parlamentara prin scindarea PNL si retragerea conservatorilor, va avea de infruntat foarte curand si acuzatiile de coruptie ce vor fi aproape sigur formulate impotriva vicepremierului Marko Bela, suspectat ca a primit drepturi de autor necuvenite, si a ministrului comunicatiilor Nagy Zsolt, atras in reteaua de afaceri necurate din jurul consultantilor Credit Suisse First Boston.

Dupa PNL, UDMR va experimenta peste putin timp o criza majora, la varf si la baza. Demiterile si demisiile profesorilor maghiari de la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj, precum si presiunile opozitiei la UDMR pentru autonomia teritoriala asaza Uniunea intr-o relatie critica cu minoritatea maghiara.

Cu lideri banuiti de coruptie si de tradare si incapabila sa rezolve dificultatile comunitatii, UDMR va avea multe batai de cap in interior, daca nu cumva o paste chiar o platforma pentru reforma innadita de lideri din interior cu altii din afara Uniunii care abia asteapta revansa.

Rezultatul acestor cutremure in lant va fi probabil reasezarea puterii formale si informale. Disparitia lui Calin Popescu-Tariceanu din fruntea executivului va slabi si oligarhia protejata politic la care se refera Traian Basescu, obsesiv in ultima saptamana. Instabilitatea guvernarii este pretul platit, dar oare este cel corect in momentul intrarii in Uniunea Europeana?