"Dom'le, Oprescu macar a fost sincer!", imi spunea ieri un politician dupa incheierea discursurilor candidatilor la sefia PSD. Poate, dar atunci cum a fost Gigi Becali care spunea tot ieri, la Realitatea TV, ca orice ministru e de inteles ca face si el 2-3 combinatii in functie din care ii ies 5 milioane de dolari si da 2-3 sute de mii si la altii? Un Superman al sinceritatii?

Grosso modo vorbind, exista doua stiluri in politica romaneasca actuala. Unul se bazeaza pe "sinceritate": trantesti intr-un mod mai mult sau mai putin frust niste "adevaruri", contezi pe exhibarea bruta, neprelucrata a persoanei tale si speri ca asta sa fie luata drept valoare.

Online Advertising

L-as numi stilul "verde-n fata". Celalalt face apel la metode de antrenament, la lustruirea imaginii, la pregatirea discursului de la dezvelirea danturii pana la structurarea strategica in functie de publicul tinta. L-as numi stilul "pasta de dinti".

Mircea Geoana s-a spalat pe dinti pana la sange. A vorbit fluent si in acelasi timp ritmat, cu pauze calculate la fractiune de secunda si gestica vadit antrenata. A controlat sala vorbind practic liber, cu rare priviri aruncate pe hartii. Si-a curatat complet discursul de "diplomatisme" specifice fostei sale meserii.

A venit de acasa cu sintagme penetrante pentru a ataca frontal "puterea portocalie": "autoritarism dublat de amatorism", "partidul-stat e pe cale sa fie inlocuit de omul-stat", "Axa Raului". N-a pomenit nimic de adversarii sai din partid si a facut apel la unitate "cu mic, cu mare".

In fine, dispunerea masei de participanti mi s-a parut foarte interesanta: latita intr-un dreptunghi de vreo 200 m lungime si 20 m latime. In dispunerile de tip amfiteatru, ca la Sala Palatului, de pilda, o "rascoala" se poate intinde cu usurinta, cum s-a intamplat la congresul precedent, la acel "tovarasul" rostit de Ion Iliescu.

In "placinta" de la Romexpo orice unda de soc se propaga foarte greu. Un format gandit sa sufoce manifestarile neasteptate din sala.

Sorin Oprescu a ales sa-si exprime frustrarile legate de "tradari de partid" a caror victima a fost in trecut. Gresit, dupa parerea mea. Pesedistii cei multi asteapta acum revenirea partidului "in carti", s-au saturat de opozitie, nu mai vor incaierari in conducerea partidului. "Demascarile" lui Oprescu, indiferent cat de adevarate, le vor fi parut in primul rand nerentabile.

Intr-un discurs inspirat, Adrian Nastase i-a si transmis lui Sorin Oprescu ca asa ceva nu se face la scena deschisa, oricate rani neinchise ai avea. Totusi, desi l-a aruncat inainte pe Geoana, lovitura lui Oprescu a facut o victima colaterala: Mitrea.