Bulgaria risca sa intre sub incidenta clauzei de salvgardare in ceea ce priveste traficul aviatiei civile, din cauza numeroaselor probleme legate de standardele de siguranta. Comisia Europeana a confirmat, miercuri, ca va aplica Bulgariei restrictii in acest domeniu, precizand ca spatiul aerian european va fi inchis pentru avioanele companiei aeriene de la Sofia, relateaza agentia AFP.

Justificand decizia activarii restrictiilor, Comisia invoca "nereguli majore in capacitatea administrativa a autoritatilor aeronautice bulgare, in domeniul verificarii nivelului de securitate, certificarii capacitatii de zbor si activitatilor de intretinere".

"Personalul este insuficient si pregatirea profesionala a oamenilor nu le permite sa se achite de sarcini la standardele cerute", a precizat Comisia.

Impunerea de catre UE a unei clauze in acest domeniu inseamna ca autorizatiile si certificatele emise de aviatia civila bulgara nu vor mai fi automat valabile in restul statelor membre.

Companiile aeriene bulgare vor trebui sa negocieze cu fiecare stat membru, asa cum procedeaza si in prezent, a adaugat Comisia.

Uniunea Europeana a cerut Sofiei ca pana in martie 2007 sa se conformeze normelor europene, in caz contrar, compania aeriana bulgara va fi trecuta pe lista neagra a companiilor care nu au voie sa opereze in spatiul european.

Comisia considera ca astfel de avertismente sunt suficiente pentru a-i face pe cetatenii europeni sa ocoleasca liniile aeriene bulgare, care vor fi astfel obligate sa investeasca in siguranta.