Rusia si Belarus au reluat, marti, negocierile pentru rezolvarea conflictului pe tema petrolului, care dus la intreruperea livrarilor de petrol rusesc catre Europa.

La discutii participa ministrul rus al Dezvoltarii Economice, Gherman Gref, si vicepremierul belarus Andrei Kobiakov, potrivit Interfax.

Moscova a recunoscut marti ca a intrerupt, inca din 8 ianuarie, livrarea cu petrol catre Europa prin conducta care trece prin Belarus. Cancelarul german si presedintele Comisiei Europene au contestat din nou politica Rusiei in domeniul resurselor naturale, sustinand ca incidentul "distruge increderea europenilor in Rusia", conform Le Monde.

Putin: sa protejam interesele occidentalilor

Presedintele rus Vladimir Putin spune ca Rusia, al doilea exportator de petrol din lume, ar putea fi nevoita sa reduca productia de petrol din cauza dificultatilor intampinate in transportul acestuia pe teritoriul Belarusului.

Totodata, el a facut apel ca, in cadrul negocierilor, sa se faca tot posibilul pentru rezolvarea crizei dintre Minsk si Moscova, in interesul consumatorilor occidentali.

Rusia a anutat ca incearca sa gaseasca noi rute pentru exporturile de petrol. Sunt luate in calcul cai maritime, fluviale si feroviare.

UE trebuie sa-si reduca dependenta energetica de Rusia

Disputa dintre cele doua tari readuce in discutie problema dependentei energetice a Europei de Rusia. Uniunea Europeana a subliniat necesitatea diversificarii surselor de energie, pentru a nu depinde de un singur furnizor.

Criza energetica demonstreaza ca europenii trebuie sa-si reduca dependenta energetica si sa aiba mai multe surse de aprovizionare, a declarat, marti, un responsabil al Comisiei Europene, citat de AFP.

"Este o dovada in plus ca avem nevoie de o politica care sa asigure securitatea aprovizionarii noastre, care sa diversifice caile de aprovizionare si statele producatoare si care sa reduca dependenta noastra in ceea ce priveste exporturile", a explicat el.

Declaratiile vin cu numai o zi inaintea prezentarii de catre Comisia Europeana a unui raport pe tema energiei, inclusiv a unor masuri pentru dezvoltarea surselor alternative de energie.

Germania insista asupra unui acord de parteneriat cu Rusia

Cancelarul german, Angela Merkel, considera ca un nou acord Rusia-UE va oferi mai multa siguranta statelor din blocul comunitar, in problema energetica.

Conform agentiei France Presse, Merkel se va deplasa la Moscova la 21 ianuarie, pentru convorbiri cu presedintele rus Vladimir Putin, in incercarea de a avansa negocierile privind un viitor acord de parteneriat UE-Rusia, pe tema energetica.

“Avem pe agenda noastra negocierea unui tratat UE-Rusia. Negocierea este purtata de Comisia Europeana, dar presedintia Uniunii are, bineinteles, un rol important de jucat”, a subliniat Angela Merkel intr-un interviu difuzat, marti, de televiziunea ARD.

“Trebuie economisita energia, trebuie sa ne indreptam spre energii refolosibile si trebuie, totodata, sa reflectam asupra energiei nucleare”, a declarat Merkel, precizand ca “pentru europeni, energia reprezinta ceea ce erau anterior carbunele si otelul".

Cum a inceput criza

Aparent, robinetul de petrol catre Europa prin conducta Drujba a fost inchis dupa ce Rusia a acuzat Belarusul ca fura petrol din conductele care tranziteaza tara. Minsk-ul sustine ca nu are niciun amestec.

Totul a inceput,de fapt, cand Belarusul a stabilit o taxa de 45 de dolari pentru fiecare tona de petrol rusesc ce tranziteaza teritoriul sau, ca riposta la decizia Rusiei de a impune o taxa pentru importurile de petrol rus, incepand de la 1 ianuarie, care a dus la dublarea pretului gazelor pentru Minsk.

De cealalta parte, Moscova refuza sa achite taxa si ameninta Belarusul cu represalii comerciale, daca insista sa impuna aceste masuri.

De la izbucnirea scandalului, cele doua tari isi paseaza reciproc responsabilitatea.

Intreruperea livrarilor de petrol rus prin conducta Drujba din Belarus a afectat cinci state din UE: Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria si Cehia.

Ultimele afectate sunt Polonia, Germania si Slovacia, unde, luni, au fost intrerupte brusc livrarile de petrol rusesc care se faceau prin tranzitarea teritoriului Belarus.

Anual, circa 70 de milioane de tone de petrol tranziteaza Belarusul prin conducta Drujba. Oleoductul Drujba (Prietenia) a transportat peste 30% din exporturile efectuate anul trecut de Rusia, prin intermediul conductelor.