Comisia Europeana a prezentat, miercuri, o noua politica energetica, care cuprinde propuneri referitoare la cresterea utilizarii combustibililor alternativi si la reducerea consumului energetic, pe fondul modificarilor climatice.

Totodata, au fost propuse masuri care sa duca la reducerea dependentei fata de furnizorii externi, transmite Reuters. Propunerile prezentate trebuie sa primeasca aprobarea guvernelor statelor UE. De asemenea, Comisia vrea ca statele membre sa puna accentul pe obtinerea de energie prin intermediul centralelor nucleare.

Noile masuri vin in contextul in care importurile de petrol au fost afectate, in ultima saptamana, de o disputa comerciala intre Rusia si Belarus.

Informatia pe scurt

  • Noua strategie isi propune sa reduca emisiile poluante cu 30 la suta pana in 2020

  • Presedintele CE, Jose Manuel Barroso cere reducerea dependentei de gaz si petrol si orientarea spre energiile neconventionale

  • Noile masuri au fost luate pe fondul nelinistii provocate de intreruperea livrarilor de petrol din Rusia

    Executivul european considera ca tarile dezvoltate, in frunte cu cele 27 de state membre ale Uniunii, ar trebui sa-si fixeze ca obiectiv reducerea cu 30 la suta a emisiilor lor de gaze cu efect de sera in cadrul unui nou acord international, care sa intre in vigoare in 2012, cand expira Protocolul de la Kyoto.

    Comisia va pleda pentru economii serioase la energie si mai ales pentru investitii in energiile regenerabile (electricitate, biocarburanti), a caror pondere va ajunge la 20 la suta pana in 2020.

    Comisia pledeaza de asemenea, dar intr-o maniera prudenta si indirecta, pentru energia nucleara, enumerandu-i avantajele din punct de vedere ale costurilor, emisiilor de dioxid de carbon si independentei.

    Energia nucleara, folosita cel mai intens de Franta, reprezinta 30 la suta din productia electrica a UE si este prezenta in 15 dintre cele 27 state membre.

    Presedintele CE cere Rusiei sa-si recapete credibilitatea in calitate de furnizor de petrol

    Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut Rusiei, cel mai important furnizor de energie din Uniunea Europeana, "sa-si reinstaureze credibilitatea" afectata prin intreruperea livrarilor de petrol prin Belarus, relateaza AFP.

    Barroso a reiterat ca UE "considera inacceptabile astfel de evenimente", mai precis intreruperea livrarilor fara consultarea prealabila cu tarile consumatoare. Barroso nu a facut comentarii cu privire la acordul, anuntat miercuri, dintre Rusia si Belarus.

    Cu toate acestea, comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs, a declarat ca UE "inca asteapta confirmarea acestui acord".

    Pareri impartite dupa prezentarea noii strategii energetice

    Marea Britanie saluta noile propuneri ale Bruxelles-ului relateaza AFP. Ministrul de externe,Margaret Beckett, s-a declarat multumita de strategia energetica a Bruxelles-ului, care incadreaza UE pe o cale accelerata pentru a deveni prima economie din lume cu emisii reduse de CO2.

    "Asa cum a aratat raportul lui Nick Stern, formarea unei economii mondiale cu emisii reduse de dioxid de carbon este un imperativ, nu o alegere, si prin aceste propuneri Comisia a aratat cum poate deschide calea Europa", a subliniat Beckett.

    Raportul Stern, comandat de guvernul britanic si prezentat in octombrie, a avertizat ca daca membrii comunitatii internationale nu se mobilizeaza rapid, atunci incalzirea climatica ar putea provoca o recesiune economica "de o amploare catastrofala".

    Bruxelles propune mai ales ca UE sa-si asume unilateral angajamentul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera "cu cel putin 20 la suta". Si premierul Tony Blair a calificat propunerile UE drept "foarte importante".

    Pe de alta parte, tari precum Franta si Germania au primit cu rezerve o anumita parte a planului de la Bruxelles.