Unii patroni nu se mai uita in ochii candidatului la un job sau ai angajatului ca sa vada daca are constiinta curata ca lacrima sau intunecata ca petrolul, ci cauta sa ii determine stiintific corectitudinea, cu detectorul de minciuni

Expertul poligraf Adrian Coman, presedintele Asociatiei Romane Poligraf, a citit de toate in diagramele detectorului de minciuni, de la furturi marunte de motorina si de puncte de loialitate de pe cardul de benzina al firmei pina la delapidari de sute de mii de euro din conturile companiei.

Marile tunuri le dau oamenii de incredere

„Unora li se pare normal sa fure. Se mai uita cite un sofer la mine si imi spune: «Eu pot sa consum in medie x litri de benzina.

Daca eu merg mai lejer, fac economie si consum mai putin, nu-i normal ca sa pastrez eu ceea ce ramine?»“, povesteste Coman, care a vazut ca marile tunuri le dau totusi oamenii de incredere ai firmei: „Am descoperit odata un director care furase 300.000 de euro din companie. A incercat sa-mi dea 20.000 de euro ca totul sa ramina intre noi.

Patronul imi zisese sa termin repede cu testarea directorului, ca e omul lui de incredere, pe mina caruia isi lasa si familia cind pleaca din tara. Cind a vazut rezultatul, era sa faca infarct“. Coman zice ca i s-au fluturat pe sub nas si mai multi bani de atit, numai sa-l preschimbe pe pacatos in sfint in ochii patronului.

„Un director mi-a oferit 35.000 de euro ca sa nu afle angajatorul ca el vinduse concurentei toata baza de date cu clientii firmei si ca le prezenta clientilor firmei produsele concurentei. L-am refuzat!“.

Desi au dreptul sa refuze testarea poligraf si o pot intrerupe oricind vor, multi dintre cei care fura bani din firma sau vind date confidentiale concurentei ramin pe scaun pina la ultima intrebare, fiindca au impresia ca pot pacali detectorul de minciuni: „«A fost cartea mea, mi-am jucat-o», spun fara sa stie ca poligraful nu poate fi pacalit.

Un studiu al Institutului Poligraf din cadrul Departamentului Apararii americane, bazat pe o cazuistica de 31 de ani a serviciilor secrete din SUA, spune ca detectorul de minciuni are o exactitate de 96-98%“, e sigur Adrian Coman.

85% dintre banuiti sint nevinovati

Uneori si societatile de asigurari isi testeaza clientii ca sa fie siguri ca n-au angajat un cascador de ocazie sa le faca masina armonica intr-un stilp sau casa scrum, doar ca sa incaseze banii din asigurare. Nu putini sint si angajatii care vin de bunavoie la poligraf, satui de suspiciunile cu care-i bombardeaza zi de zi sefii si colegii.

„In 85% dintre cazuri, principalii banuiti nu sint autorii furturilor. Am avut un caz cind un IT-ist de la o companie japoneza, care timp de sase luni a fost acuzat intruna de colegi ca a vindut o licitatie, a venit singur sa-si faca testul. Cind i-am spus ca a iesit nevinovat, a izbucnit in lacrimi, traise sase luni sub o presiune imensa.

Cind directorul i-a adus si pe ceilalti angajati la testare, am descoperit ca vinovatul era seful departamentului de securitate din firma“, ne arata un final fericit Adrian Coman.

Majoritatea patronilor care aleg sa-si imparta increderea in personal dupa diagramele de la testul cu detectorul de minciuni tin la strict secret metoda dupa care cintaresc cantitatea de adevar pe care o scot pe gura angajatii, spune Coman: „Daca o banca ar spune ca are o scurgere de informatii referitoare la conturile unor clienti si ca isi rezolva problema asta cu poligraful, dati-va seama citi clienti ar pierde!“.

Curatenie cu poligraful

Singura companie din Romania care a recunoscut public ca isi testeaza cu detectorul de minciuni atit candidatii la un job, cit si angajatii este Den Braven Romania. Adrian State a inceput sa-si trimita angajatii la poligraf in 2001, la putin timp dupa ce a fost numit director general la Den Braven Romania.

„Se furau bani: din sertare, posete, din incasarile lasate pe masa de agentii de vinzari, din casieria firmei. Cei de la Politie mi-au spus: «Domn’e, trebuie sa punem camere de luat vederi, inclusiv la toaleta. Trebuie sa dam cu prafuri de nu stiu care». Ne-am fi transformat cu totii in politisti si asta ar fi marit gradul de tensiune din interior.

Asa ca am apelat la poligraf si am descoperit vinovatul“, s-a linistit directorul general Adrian State, care de atunci s-a supus si el in citeva rinduri testarii poligraf. Tot detectorul de minciuni l-a ajutat in 2001 sa descopere un director de zona care, in drum spre casierie, a ratacit banii din incasari in propriul buzunar si a dat apoi vina pe sofer.

„Intotdeauna testul poligraf ne-a aratat omul si, facind verificari legate de om, am gasit si proba. La inventarul de la sfirsitul lui 2004 am vazut ca a disparut marfa in valoare de 3.000 de euro. Cu aceasta ocazie am testat toti gestionarii din tara, toti soferii si toti oamenii care au intrat in depozite“, arata State cum a reusit sa prinda din nou hotul.

Integral in Cotidianul