Ziaristii chemati ieri la un hotel din Bucuresti pentru a participa la o dezbatere pe tema "Ce ii asteapta pe romani in Uniunea Europeana. Implicatii sociale ale fumatului"au avut surpriza sa constate ca se afla in fata unei actiuni de marketing, pregatita minutios de Ministerul Sanatatii Publice, pentru a firma din Ungaria care comercializeaza produse si metode antifumat.

Interesant de remarcat este si faptul ca reprezentantul Ministerului Sanatatii prezent la eveniment , Szekely Ervin, este de origine maghiara si, in consecinta, conational cu investitorii companiei.

Mai mult, in mapa de presa pusa la dispozitia jurnalistilor, in loc de informatii despre tema de larg interes, erau informatii despre companie, despre succesul metodei practicate de aceasta in intreaga lume si despre eficienta ei.

Bine, bine, dar unde sunt informatiile despre ce ii asteapta pe fumatorii romani de cand au devenit europeni? In speranta ca invitatii vor oferi si aceste informatii, anuntate de altfel pentru conferinta de presa, ziaristii au asteptat rabdatori, mai ales ca aveau in fata lor persoane avizate .

Pe langa secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, mai erau invitati si vicepresedintele si coordonatorul departamentului economico-social al Colegiului Medicilor, Constantin Carstea, precum si secretarul de stat in Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si Familiei, Mihai Seitan.

Acesta din urma, a prestat mai bine ca prezentatorii de la teleshopping, reusind sa convinga auditoriul despre rezultatele miraculoase ale acestei metode de renuntare la fumat utilizand aparatura de biorezonanta. Si asta pentru ca este un fost fumator cu o experienta impresionanta de aproximativ 40 de ani si cu doua pachete de tigari consumate zilnic.

Noroc cu metoda-minune prin care Seitan a reusit sa se lase! Cat despre informatiile mult-asteptate, acestea nu prea au venit. Am aflat, in schimb, care este impactul unei tigari asupra fumatorului, cat rau pot face acestea, ca avem legislatie in privinta uratului obicei, dar si faptul ca nu respecta nimeni legea.

Ba chiar am aflat care sunt tarile in care a fost interzis fumatul si cat este o amenda. Insa toate acestea erau stiri de mult "fumate"!

In locul unei dezbateri pe tema fumatorilor si a modului in care vor fi acestia "persecutati" de catre Uniunea Europeana pentru ca suntem totusi, tara membra iar pe europeni ii intereseaza daca respiram un aer curat sau nu, am aflat care este cea mai buna metoda de a te lasa de fumat, metoda care apartine unei companii private din Ungaria.

Si asta chiar din gura secretarului de stat din Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si al Familiei, Mihai Seican.

"Preludiul" dinaintea reclamei in sine

Conferinta de presa a fost moderata de chiar directorul medical al companiei din Romania, Annelise Bauer. Si asa cum ii sta bine unei "prezentatoare", ne-a facut cunostinta cu invitatii.

Acestia erau secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Publice, Szekely Ervin, secretarul de stat in Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familie, Mihai Seitan, dar si Constantin Carstea, vicepresedintele Colegiului Medicilor.

Si asemeni unei emisiuni in care cineva incearca sa vanda ceva, Carstea, ce detine si titlul de coordonator al departamentului economico-social al Colegiului Medicilor si-a inceput pledoaria impotriva fumatului.

Integral in Curentul