Heritage Foundation plaseaza Romania pe locul 67 in clasamentul mondial al libertatii economice. Facem parte din grupa tarilor cu o libertate economica moderata si macar de data aceasta suntem colegi de grupa cu tari ca Slovenia, Italia, dar si cu Uganda, Albania sau Bali.

Exista libertate economica deplina atunci cand cetatenii unei tari sunt liberi sa munceasca, sa produca, sa consume si sa investeasca dupa bunul plac. Aceasta libertate este lipsita de orice constrangere din partea statului, al carui rol este acela de protector.

Tarile cu cea mai mare libertate economica de pe mapamond sunt Hong Kong, Singapore, Australia, SUA, Noua Zeelanda, Marea Britanie si Irlanda. Pe continentul european, in afara Marii Britanii si a Irlandei, se mai numara printre economiile libere Estonia, Danemarca, Olanda, Finlanda, Belgia, Olanda, Germania, Suedia.

Lesne de observat ca intre libertatea economica si prosperitatea unei tari exista o legatura directa. Libertatea economica este strans corelata cu venitul mediu pe locuitor, venitul celor 10% cei mai saraci cetateni dintr-o tara, speranta de viata, educatia, mortalitatea infantila, accesul la resursele de apa si coruptia.

Indivizii care traiesc in cele mai libere economii se bucura de un venit mediu anual de circa 24 de mii de dolari, in timp ce aceia care traiesc in tari

plasate la coada clasamentului obtin un venit mediu anual de sub trei mii de dolari. In ceea ce priveste veniturile celor 10% cei mai saraci cetateni, in tarile plasate in grupa celei mai mari libertati economice acestea sunt de circa sapte mii de euro anual.

In grupa tarilor cu cea mai mica libertate economica, veniturile anuale ale celei mai sarace categorii de populatie sunt de 728 de dolari.Este vorba despre cetatenii unor tari cum sunt Coreea de Nord, Cuba, Libia. Conditiile aspre de trai se reflecta si in speranta de viata. Aceasta este cu douazeci de ani mai mare in tarile cu un mare grad de libertate economica, fata de cele mai putin libere.

Integral in EurActiv.ro