Statele Unite ar putea renunta renunta la vize in cazul mai multor tari, inclusiv Romania, inainte de finalul mandatului lui Bush, in 2009, a declarat miercuri un oficial american, relateaza novinite.com.

Paul Rosenzweig, secretar adjunct pentru probleme internationale de la Departamentul pentru Securitate interna a discutat la Praga cu reprezentantii a 13 tari ai caror cetateni intra in Statele Unite cu vize, despre o asa numita Foaie de parcurs pentru ridicarea acestora.

Discutiile implica Romania, Bulgaria, Cipru, Cehia, Letonia, Ungaria, Estonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Grecia si Coreea de Sud.

Rosenzweig a precizat ca negocierile se vor desfasura separat cu fiecare tara candidata.

"Nu avem intentia de a asocia sau conditiona calatoria fara viza cu altceva decat masuri de securitate", a spus el.

O propunere in acest sens, destinata partenerilor SUA in razboiul impotriva terorismului, a fost inaintata Congresului. Daca propunerea este aprobata, programul va presupune adoptarea catorva masuri de securitate in plus, dar in cele din urma va oferi cetatenilor acestor tari posibilitatea de a calatori fara viza in Statele Unite.

Propunerea nu precizeaza care sunt tarile beneficiare, dar presa ceha considera ca Cehia si Slovacia se numara cu singuranta printre ele.

Statele membre UE care au aderat la blocul comunitar in 2004 au exercitat mult timp presiuni asupra Washingtonului pentru a include cetatenii lor in programul de vize de care se bucura statele din Europa occidentala.