Ministerul Finantelor explica pentru cititorii HotNews.ro.

16% sau 2%? Ce impozit platesc microintreprinderile in 2007

de Manuela Preoteasa     HotNews.ro
Miercuri, 31 ianuarie 2007, 0:00

Documente:
Raspunsul Ministerului Finantelor
(31.01.2007) PDF
OUG 110/2006
(31.01.2007) PDF
Codul fiscal (LG 571/2003)
(31.01.2007) PDF

Patron in loc de angajat: o serie de fosti salariati si-au facut firma lor, prin care incheiau nu de putine ori contracte de consultanta. O intreaga discutie a aparut in legatura cu impozitul ce va fi platit de acestea in 2007. E 16% sau 2%? Poate fi unul sau altul, depinde de contractele din aceste luni.

In 2007 se schimba sistemul. Daca pana acum fiecare patron se uita la cifra de afaceri din anul anterior pentru a sti ce are de plata in acel an, acum o sa ia in calcul veniturile in orice moment al unui trimestru. In cazul in care se depaseste plafonul, se trece la impozit pe profit imediat, fara a se mai astepta anul fiscal urmator.

Sa luam un exemplu : firma X ajunge chiar din primul trimestru (ianuarie-martie 2007) la peste 50% din incasari din consultanta (potrivit contractelor). Atunci aceasta va trece imediat, din momentul depasirii plafonului, la 16% impozit pe profit, pentru tot anul.

Cu alte cuvinte, firma X va plati 16% pe profit daca in oricare dintre trimeste strica media care acopera perioada de la inceputul anului pana in acel moment, cu conctracte majoritar de consultanta.

Daca nu se depaseste plafonul (fie 100.000 cifra de afaceri, fie 50% venituri din consultanta), atunci se ia in considerare cifra de afaceri din anul anterior pentru a se stabili tipul impozitului (pe venit sau pe profit).

Ordonanta din 27 decembrie a schimbat Codul fiscal
Noile conditii pot fi gasite in Ordonanta de Urgenta 110/2006, in completarea Codului fiscal.

Mai este de spus ca, daca o firma depaseste 100.000 de euro ca venituri, atunci de asemenea aceasta va fi taxata cu impozit de 16% pe profit, in locul celui de 2% pe venituri (fost 3% anul trecut).

Reamintim ca o microintreprindere este acea firma cu 1-9 angajati si mai putin de 100 de mii de euro cifra de afaceri.

Paragrafele cu pricina
Iata paragraful care modifica o prevedere formulata cu totul altfel in Codul fiscal
 • "Prin exceptie de la prevederile art. 109 alin.

  (2) si (3) [ale Codului fiscal - n.r.], daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 50% inclusiv, aceasta va plati impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal, fara posibilitatea de a mai beneficia pentru perioada urmatoare de prevederile prezentului titlu.

 • Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre limitele prevazute in acest articol, fara a se datora majorari de intarziere.

 • La determinarea impozitului pe profit datorat se scad platile reprezentand impozitul pe veniturile microintreprinderilor efectuate in cursul anului fiscal". [art 4 din Ordonanta de urgenta 110/2006].

  Aceasta prevedere a trecut aproape neobservata in piata din cel putin 2 motive:
  - pe de o parte, pentru ca Ordonanta a aparut in Monitorul Oficial cand toata lumea se gandea la sarmale, pe 27 decembrie 2006.
  - in al doilea rand, pentru ca aceasta Ordonanta introducea celebra 'taxa de inmatriculare' si atentia s-a concentrat pe aceasta.

  Inainte sa fie modificat, Codul fiscal mentiona ca microintreprinderea era obligata sa pastreze regimul fiscal in cursul unui an fiscal, indiferent daca depasea sau nu unul din plafonele mentionate (cifra de afaceri 100.000 sau 50% incasari din consultanta si management) - art. 109 (3).

  [V. OUG 110/2007 in prezentarea sintetica Wolters KluwerCodul fiscal in prezentarea sintetica Wolters Kluwer(LG 571/2003)] • 1758 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
   sancta simplicitas (Miercuri, 31 ianuarie 2007, 9:59)

   daniel [anonim]

   Exista un proverb pe care il stiu de foarte mic copil: un nebun arunca o piatra in lac si zece intelepti se chinuie sa o scoata.

   Partea plina a paharului este ca astfel de legi ne fac pe noi (cei aflati "sub lege") sa parem intelepti fata de initiatorii legii. Partea goala este ca, finalmente, fatalmente, cadem de fraieri.

   Bine ca sunt optimist de felul meu.
  • 0 (0 voturi)    
   Intrebare (Miercuri, 31 ianuarie 2007, 11:22)

   Cristian [anonim]

   Voi, colegi forumisti, cum ati deschis documentul care contine raspunsul de la Ministerul Finantelor? Formatul .mdi este accesibil doar utilizatorilor de Office 2003. Restul, ce facem?
  • 0 (0 voturi)    
   VAIDECAPULNOSTRU (Miercuri, 31 ianuarie 2007, 11:53)

   VAIDECAPULNOSTRU [anonim]

   va dati seama ce amatori is pe la min finantelor si peste tot p[e unde se platesc contributii...au schimat programele de depunere declaratii de 20 de ori in 2 ani...si daca intrebi pe la inf la adm financiare rasp este invariabil " este ambiguu,faceti cum credeti" etc etc...si bataile de la cozi...dar pe cine intereseaza?...ca doar noi suntem prostii condusi de cei mai prosti dintre noi
  • 0 (0 voturi)    
   ce prostie (Miercuri, 31 ianuarie 2007, 12:26)

   nelu [anonim]

   N-ar fi rau deloc sa se defineasca undeva ce inseamna exact consultanta si management. Altfel suntem la mana controalelor care de-abia asteapta.
  • 0 (0 voturi)    
   corectie (Miercuri, 31 ianuarie 2007, 18:27)

   bianca [anonim]

   Afirmatia "Cu alte cuvinte, firma X va plati 16% pe profit daca in unul din trimestre incheie majoritar contracte de consultanta." nu pare tocmai corecta.
   Daca in trimestrul 3 firma obtine majoritar venituri din consultanta, dar de la inceputul anului pana la sfarsitul trimestrului 3 veniturile nu sunt majoritar din consultanta, nu cred sa se plateste impozit pe profit.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns la corectie (Miercuri, 31 ianuarie 2007, 20:18)

   Manuela Preoteasa [anonim]

   Recitesc paragraful cu pricina din Ordonanta: "daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 50% inclusiv, aceasta va plati impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal".

   Prin urmare, este vorba de veniturile totale. Am reformulat o exprimare neinspirata, va multumesc pentru semnal.

   Nu ezitati sa ne sesizati si alte aspecte interpretabile/neclare din actele normative, pentru a obtine raspunsuri de la cei in drept.

   Va multumesc,
   Manuela Preoteasa
  • 0 (0 voturi)    
   16% sau 2%? Ce impozit platesc microintreprinderile in 2007 (Joi, 1 februarie 2007, 9:52)

   procesatorul [anonim]

   Ma intreb, ca nea Stan, aceste legi nu sunt facute sa stimuleze mediul de afaceri si pe intreprinzatoprii particulari? Raspunsul este ca nu, ele sunt facute pentru a ne jecmani.In orice stat adevarat, pana la care noi mai avem, exista consultari cu mediul de afaceri, grupuri de lucru etc...
   La noi sunt o gasca de putzoi care vor sa se remarce in fata sefului si care vin zilnic cu idei de genu: "sefu am un prieten care are o firma cu care face consultanta si castiga marfa; de fapt isi ia salariul asa. Va dati seama ca asta nu plateste nimic la stat in afara de 2%? Pai si-a luat totul pe firma: masina de spalat, tv, masina, mancare etc..CE nesimtit! Cum sa facem sa-l impozitam ? Si aici este sclipirea de geniu: haide sa dam ordonanta asta noua!" Si uite asa primieste o bataie pe spate sau loc la ..a-si face nasul cat mai maro, poate avanseaza etc....
  • 0 (0 voturi)    
   Microintreprinderii (Vineri, 2 februarie 2007, 11:06)

   Flory Tanu [anonim]

   Care dintre urmatoarele conditii nu apartine definitiei microintreprinderii:
   impozitul pe venitul microintreprinderii este de 3%;
   are de la 0-9 angajati ;
   a realizat venituri care nu au depasit 100.000 euro la sfarsitul anului fiscal.
  • 0 (0 voturi)    
   16% sau 2%? Ce impozit platesc microintreprinderile in 2007 (Vineri, 2 februarie 2007, 11:19)

   bbk [anonim]

   Din punctul meu de vedere, depasirea ponderii de 50% in total venituroi prin efectuarea activitatilor de consultanta si management contravine scopului pentru care intreprinderile ( si implicit microintreprinderile) au fost create (vezi definitia data intreprinderii prin Legea 346/2004,art.2). Daca acest gen de activitate depaseste 50% nu poti sa mai spui ca are caracter ocazional, il poti asimila cu "alte venituri", altele decat cele care ar trebui sa rezulte din exercitarea faptelor de comert asa cum sunt ele definite si in Normele metodologice la CF si in Codul Comercial. Stim bine ca, in cazul in care in care astfel de "alte venituri "sunt realizate de persoane fizice, acestea se impoziteaza cu 16%. Doar pentru faptul ca subiectul fiscal are personalitatea juridica ar trebui sa beneficieze de alt tratament fiscal?
   Pe de alta parte, activitatile care vor fi considerate ca activitati de consultanta si management , natura acestor activitati, trebuie bine analizata pentru ca Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal mai mentioneaza:
   "Incadrarea in categoria veniturilor din consultanta si management se efectueaza prin analizarea contractelor incheiate" ceea ce va permite fiscului sa interpreteze.
  • 0 (0 voturi)    
   microintreprindere (Vineri, 2 februarie 2007, 14:36)

   nicper [anonim]

   Referitor la calculul pentru determinarea echivalentului in euro ( 100.000) cum este corect sa alegem cursul de schimb ?

   Var.A . cursul deschimb leu/eur pentru determinarea in euro a veniturilor realizate este cel comunicat de BNR pentru ultima zi a fiecarei luni a peroadei careia ii este aferent venitul respectiv.
   Var.B. cursul de schimb leu/eur comunicat de BNR la 31.12.2006 .
   Functionarii din cadrul departamentului fiscal NU au putut sa-mi raspunda.
  • 0 (0 voturi)    
   si daca contabila a gresit si ma trecut la inpozit pe profit si nu am trecut nici de 45000 euro mai pot sa trec inpozit pe microintreprindere ? si daca da cum . astept raspuns urgent (Duminică, 21 octombrie 2007, 20:57)

   HARSAN MARIANA [anonim]

   va rog sa - mi spuneti ca daca contabila a gresit si ma trecut la inpozit pe profit si eu nuam decht 45000 euro cum pot sa trec inapoi la inpozit pe microintreprindere . trebuie sa exziste o cale .astept raspuns .

  Abonare la comentarii cu RSS

  ESRI

  Top 5 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri

  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
  hosted by
  powered by
  developed by
  mobile version