Accesul la profesia de expert contabil nu va mai fi conditionat de vechimea in specialitate, potrivit unei ordonante adoptate astazi de Guvern. Conditia de vechime este eliminata deoarece, dupa examenul de acces, este obligatorie perioada de stagiu de trei ani.

Actul normativ modifica si completeaza OG nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati.

Potrivit legislatiei in vigoare, la examenul pentru profesia de expert contabil se puteau prezenta persoanele care au studii economice superioare in specialitatea contabilitate-finante, cu diploma recunoscuta si practica de specialitate de cel putin 3 ani sau cele cu studii economice superioare si practica in specialitate de cel putin 5 ani.

Potrivit noilor prevederi, este eliminata, de asemenea, conditia de vechime si pentru persoanele care vor sa se prezinte la examenul pentru profesia de contabil autorizat.

O alta modificare consta in largirea competentelor expertilor contabili. Astfel, expertul contabil poate acorda asistenta de specialitate necesara pentru infiintarea si reorganizarea societatilor comerciale si va efectua servicii profesionale care presupun cunostinte de contabilitate.

De asemenea, persoanele fizice si juridice care au calitatea de expert contabil pot efectua activitatile de audit financiar si consultanta fiscala, cu respectarea reglementarilor specifice acestor activitati.

Actul normativ mentine prevederea potrivit careia expertii contabili si contabilii autorizati raspund, in exercitarea profesiei, disciplinar, administrativ, civil si penal, dupa caz, potrivit legii.

Ordonanta adauga faptul ca limitele raspunderii civile a expertilor contabili si contabililor autorizati se stabilesc prin contractele de prestari de servicii in functie de uzantele interne si internationale ale profesiei contabile.

Proiectul de act normativ a fost avizat de Consiliul Superior al Consiliului Contabilitatii si Raportarilor Financiare, care este format din reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, Camerei Auditorilor Financiari din Romania.