Noii jucatori TV au zdruncinat piata drepturilor pentru campionatul de fotbal. TVR rateaza un contract in conditii dubioase. Optiunile ajung la Kanal D, chiar daca detinatorul drepturilor primise o oferta mai buna de la Boom T V: 6 milioane de euro! Cam cit costa intregul contract in 2004, atunci cind Dragomir l-a pasat “cu efect” spre Telesport. Atit de mult sa fi crescut campionatul in doi ani?

Telesport a cistigat drepturile de difuzare tv a campionatului de fotbal in 2004, pe cind era inca un post necunoscut, cu o vizibilitate redusa. Desi la preluarea contractului cu LPF a prezentat acte ce dovedeau ca urma sa intre pe mai multe retele de cablu, Telesport nu se vedea practic nicaieri. Iar pe cablu a intrat dupa doi ani.

Cum a preluat totusi acest post, condus de Horatiu Nicolau, drepturile TV, o afacere foarte importanta? Presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir nu a organizat o licitatie “ca la carte”, dupa cum sugereaza Ralu Filip, presedintele CNA.

Dragomir a dat acest contract Telesportului pentru ca in prealabil, celelelalte televiziuni avusesera un pact secret prin care au incercat sa blocheze spirala pretului cerut de Liga. Aceste televiziuni s-au inteles sa nu ofere mai mult de 4 milioane de dolari pe an.

Aparat de hotarirea cluburilor din prima divizie, Dragomir a schimbat tactica si a anuntat - cine ofera 5 milioane de dolari, are drepturile.

Si, parca de nicaieri, au aparut Horatiu Nicolau si Telesport cu o oferta chiar mai buna decit cele 5 milioane “strigate” de Dragomir. Din acel moment, marea problema a postului Telesport era rentabilizarea investitiei - invizibil pe retele de cablu, nu putea atrage atita publicitate incit sa poata spera la un viitor bun.

Insa nu aceasta a fost principala cale imaginata de Telesport - de la bun inceput, Horatiu Nicolau a avut intentia de a re-vinde drepturile catre alte televiziuni interesate.

Si in ajutor ii vine Dumitru Dragomir care ii inlesneste drumul spre televiziunea publica - presedintele Ligii il asigura pe presedintele TVR ca are optiunea principala, chiar daca drepturile fusesera achizitionate de altcineva.

Pactul nescris cu TVR a convenit tuturor - Horatiu Nicolau avea un client cu care putea sa valorifice o parte din drepturi. Si inca un client foarte bun, in special din punct de vedere economic.

Dumitru Dragomir stia ca acest contract mergea, iar cluburile urmau sa isi primeasca banii...

Iar TVR-ul era linistit ca transmite doua jocuri si mai ales putea sa aleaga “capul de afis” al etapei.

Contractul dintre LPF si Telesport a fost atacat in mai multe rinduri. Patronul Stelei, George Becali a cerut celorlalte cluburi sa rupa contractul cu ceea ce el numea “Telesport este un intermediar, nu mai vrem intermediari!”

De fapt, supararea lui Becali era legata de faptul ca Steaua, alaturi de Rapid si Dinamo, doreau sa vinda individual drepturile, pentru a cistiga mai multi bani. Ceea ce nu au reusit, cu toate interventiile furtunosului patron din Ghencea.

Ce s-a intimplat intre timp? Un lucru simplu - s-a schimbat piata. Au aparut jucatori noi, cu alta putere financiara: Boom TV a oferit 6 milioane de euro, peste Kanal D!, insa nu a primit optiunile 1 si 4!

Banii aruncati in lupta de noile televiziuni au zdruncinat inclusiv criteriile morale - comentatorii din TVR au primit oferta de a pleca la noii posesori ai drepturilor si, in functie de desfasurarea evenimentelor, nu va fi o surpriza sa urmarim la Kanal D nume care s-au consacrat in alta parte....

CNA-ul sustine ca in decembrie Liga profesionista de fotbal va trebui sa adapteze licitarea drepturilor la recomandarile europene - se exclude monopolul (cum se intimpla in acest moment cu Telesport care detine toate optiunile, iar pe unele le transmite prin contract mai departe).

Cheia ramine in continuare la Dragomir - el spune ca Liga este singura care decide ce va face cu aceste drepturi, iar despre Uniunea Europeana, “mai vorbim...”.