Presedintele Traian Basescu i-a transmis vineri, o scrisoare premierului Calin Popescu Tariceanu in care ii solicita sa nu amane alegerile pentru Parlamentul European. Potrivit unui comunicat de presa al administratiei presidentiale, scrisoarea a fost trimisa in timpul consultarilor dintre primul ministru si partidele parlamentare.

"Opinia publica solicita institutiilor statului, dar si partidelor parlamentare, abordarea cat mai responsabila a primului scrutin pentru alegerea viitorilor nostri parlamentari europeni", se arata in scrisoarea trimisa de presedinte catre premier.

Traian Basescu considera ca Romania are datoria de a participa cat mai curand la dezbaterile europene "cu politicieni legitim mandatati de poporul roman".

"In prezent ne complacem in a fi reprezentati de politicieni care au fost alesi pentru a face parte din Parlamentul Romaniei, iar aceasta situatie trebuie corectata, cu atat mai mult cu cat, prin absenta celor 35 de parlamentari, este afectata insasi buna functionare a Parlamentului national", sutine presedintele.

Prin intermediul scrisorii, seful statului il asigura pe premierul Calin Popescu Tariceanu ca, din punctul sau de vedere, alegerile pentru Paralamentul Europeana sunt "prioritatea absoluta a etapei post-aderare".

"Personal, imi afirm speranta ca partidele politice nu doresc sa evite prezentarea in fata electoratului.(...) In acest context, va rog sa nu acceptati, din motive ce reflecta interese personale sau de partid, modificarea calendarului deja stabilit pentru alegerile europene.

Data fixata, 13 mai 2007, trebuie sa devina testul maturitatii noastre politice, in calitate de nou stat-membru al Uniunii Europene”, adauga presedintele in finalul scrisorii.