Strainii sunt stresati, fie pentru ca muncesc prea mult, fie pentru ca sunt nemultumiti de conditiile de salarizare. Romanii in schimb sunt stresati pentru ca sunt obligati sa traiasca si sa-si desfasoare activitatea intr-un sistem unde domina haosul, dezordinea.

Specialistii din tara noastra sunt de parere ca e greu de facut o comparatie intre profesiile stresante din state unde economia functioneaza dupa alte reguli si Romania, unde sunt domenii in care guverneaza haosul. Salariatii de la noi sunt stresati la locul de munca in primul rand din cauza schimbarilor constante care intervin in desfasurarea activitatii.

In categoria „stresatilor“ intra medicii, angajatii din sistemul financiar, cei din comert, din administratie, dar si lucratorii din firmele de stat care au un statut incert. Psihiatrii spun ca printre meseriile stresante sunt si cele in care persoanele intra in contact direct cu oamenii.

Multora dintre noi ni s-a intamplat sa mergem sa ne platim impozitele, de exemplu, si sa dam peste un functionar public care mai ca nu ne-a luat la bataie pentru ca l-am deranjat. N-a contat ca noi vrem sa dam bani la stat.

Exista explicatii pentru astfel de comportamente, si anume ca acel contact permanent cu un public variat il face pe angajat sa-si piarda rabdarea din cauza uzurii psihice la care este supus.

De la munca la spital

Tot in grupul profesiilor care te pot duce la „balamuc“ intra si cele de pompier, politist, militar, dar si cea de ziarist. De cele mai multe ori, personalul care activeaza in astfel de domenii are de suferit din cauza faptului ca ia contact direct cu unele dintre cele mai grave evenimente. Stresul este multiplicat si de oboseala acumulata.

„Din pacate, in Romania, fisa profesionala este vag definita. Studiile de specialitate realizate in tarile dezvoltate nu pot fi aplicate la «tiparul» romanesc. Si asta din cauza ca economia romaneasca traieste o vesnica tranzitie.

Aici exista categorii profesionale stresate de nesiguranta locului de munca, de insatisfactia profesionala si salariala, de raportul dintre castigurile realizate si costurile vietii. Dar cel mai mare factor de stres este reprezentat de haos, dezorganizare.

Medicii, de exemplu, sunt stresati fiindca nu au mijloacele necesare pentru a-si face meseria, dar si de schimbarile care intervin mereu in sistem. Cei care au activitati comerciale sunt «omorati nervos» din cauza birocratiei. Administratia locala este bulversata din cauza volumului mare de munca pe care un angajat trebuie sa-l faca zilnic.

La noi, stresul are legatura directa cu toata aceasta bulibaseala care domneste in cele mai multe domenii, dar si cu schimbarile atat de dese facute de la nivel central“, ne-a declarat profesorul Florin Tudose, unul dintre cei mai cunoscuti psihiatri din Romania.

Ce-i la ei nu-i la noi

Postul de televiziune american 33 News ABC a realizat un clasament al meseriilor stresante. In top se afla angajatii din sectorul IT, 97 la suta din cei intervievati sustinand ca timpul petrecut la birou ii epuizeaza psihic, iar relatia cu clientii ii streseaza la maximum. La noi, lucrurile stau cu totul altfel.

Lucratorii din IT nu se plang de stres, poate doar de faptul ca muncesc mult prea mult. In schimb, salariatii din foarte multe domenii se plang ca din cauza lipsei tehnologiei sunt obligati sa lucreze la fel ca in Evul Mediu. Asa ca, daca in America dezvoltarea le da dureri de cap unor salariati, in Romania tocmai lipsa ei ii innebuneste pe oameni.

Statisticile efectuate la noi au scos la iveala faptul ca 80 la suta din romanii activi din punct de vedere profesional sunt supusi stresului. Printre cei „loviti“ sunt si avocatii si profesorii.

Daca primii au probleme din cauza volumului mare de munca, profesorii sunt afectati si de nivelul de salarizare sau de comportamentul elevilor - care in majoritatea cazurilor si-au pierdut respectul pentru omul de la catedra.

Ce face banul din om

O categorie speciala in randul stresatilor este cea a persoanelor care lucreaza cu valori importante. Este vorba in primul rand de contabili, personalul din banci, dar si de brokeri. Acestia din urma practic „se joaca“ la Bursa cu banii altora, modificarile intervenite in pretul actiunilor provocand valuri de adrenalina.

Nici persoanele care ocupa posturi de conducere nu au o activitate lipsita de stres. Dimpotriva, patronii si managerii de firme au o viata in care responsabilitatile sunt mari, de multe ori trebuie sa ia decizii contra cronometru, destinele multor angajati depinzand de hotararile lor.

Integral in Saptamana Financiara