Thrillerul Sfera, considerat de critici drept cea mai buna carte a lui Michael Crichton, a aprut recent la editura Polirom.

Romanul are ca punct central o enigma tehnologica - o nava imensa, aparent de origine extraterestra, descoperita pe fundul oceanului Pacific, de a carei cercetare se ocupa o echipa de savanti.

Odata ajunsi in interiorul navei, cercetatorii constata cu uimire ca aceasta nu provine dintr-o alta civilizatie si ca adaposteste un obiect straniu, cu o destinatie misterioasa: o sfera uriasa, cu aspect metalic si o cale de acces mai putin obisnuita.

Atunci cind membrii echipei de cercetare decid sa patrunda in interiorul acesteia, limita dintre realitate si imaginatie devine tot mai neclara si, pentru a supravietui, se vad nevoiti sa faca fata unei provocari pe care nu o prevazusera.

Cunoscuta publicatie Newsweek scria despre cartea lui Crichton ca “ofera atit suspansul care ne tine cu sufletul la gura, cit si o doza de speculatie stiintifica suficienta ca sa ne stimuleze gindirea”.

Michael Crichton s-a nascut in 1942 la Chicago si a absolvit Medicina la Harvard, Magna cum Laude, in 1964.

Supranumit „parintele tehno-thrillerului”, Michael Crichton este un adevarat star, romanele sale Congo (1980), Sfera (1987) sau Jurassic Park (1990) cunoscind ecranizari celebre; dupa cum se stie, Jurassic Park, regizat de Steven Spielberg, a declansat o „sauromanie” si a reaprins fascinatia oamenilor pentru dinozauri.

Datorita succesului cartii si a filmului Jurassic Park, o specie de dinozauri nou-descoperita a primit numele sau.

Michael Crichton este si creatorul faimosului serial de televiziune E.R. (Spitalul de urgenta), cistigator a opt premii Emmy. Tot el a creat, in anii ’90, si un joc de succes pe calculator, Amazon, precum si o companii de computer entertainment, preluata ulterior de celebra Eidos Interactive.

Crichton - personaj intrat in cultura de masa (este pomenit frecvent in serialele de succes americane: Dosarele X, Fetele Gilmore sau celebrul desen animat The Simpsons). In 1992, Crichton a fost inclus pe lista celor mai frumosi 50 de oameni ai planetei, clasament realizat de revista People.

Dintre cartile sale, la Editura Polirom a mai fost tradus romanul Frica (2005).