Romania s-a clasat pe locul 56 din 70 de tari, cu un scor de 3,5 puncte, in ceea ce priveste respectarea drepturilor de proprietate, se arata in Raportul privind Indicele International al Respectarii Drepturilor de Proprietate, proiect realizat de catre Alianta pentru Drepturile de Proprietate (PRA - Property Rights Alliance, Wash.

DC) in parteneriat cu 38 de institutii partenere din lumea intreaga. Calificativul releva situatia respectarii proprietatii private in Romania, pe baza celor patru domenii evaluate in raport, si sugereaza ca sunt necesare imbunatatiri in protejarea normativa a drepturilor de proprietate privata.

Romania la raport

In acest raport, Romania a obtinut un scor de 3,5 puncte, clasandu-se pe locul 56, fiind depasita, spre exemplu, de Bulgaria, aflata cu 4 trepte mai sus in acelasi top. Raportul include clasamentul a 70 de tari, al caror PIB insumat reprezinta 95% din cel mondial. Pozitia obtinuta in clasament este rezultatului evaluarii gradului de siguranta a proprietatii private intr-o anumita tara.

In calculul IPRI, factorii inclusi au fost selectati din trei mari domenii: Politic si Legislativ (LP), Drepturi de Proprietate Fizica (DPF), Drepturi de Proprietate Intelectuala (DPI). Acest rezultat confirma legatura pozitiva dintre respectarea drepturilor de proprietate si prosperitate.

Cetatenii tarilor situate in partea superioara a topului se bucura de un venit pe cap de locuitor mai mare de opt ori decat cei din tarile situate in partea inferioara a aceluiasi clasament.